Med z černého bezu

Ve včerejší Ostravské rozhlasové rodince jsme pro vás měli recept na pampeliškový med od paní Milušky. To možná inspirovalo paní Hanku z Rychvaldu, aby nám dnes mailem poslala svůj recept na med z černého bezu. Paní Hanka má tento recept od své babičky a dělá ho každý rok. Černý bez už kvete, tak tento recept uveřejňujeme co nejrychleji, ať si stihnete tyto květy nasbírat.

Suroviny:
- 45 květů černého bezu
- 2 l vody
- 3 citrony
- 2 kg cukru

Postup:
1. V první fázi dáme bezové květy a jeden nakrájený citron do dvou litrů vody a za občasného míchání asi hodinu vaříme.
2. Svařené pak necháme ustát do druhého dne.
3. Druhý den přecedíme přes řídké plátno a připravíme si další ingredience: cukr a šťávu ze dvou citronů.
4. Přecezený roztok svaříme s cukrem a za stálého míchání zvolna vaříme hodinu a půl.
5. Nakonec přidáme citrónovou šťávu a uložíme na suché tmavé místo.

A med z černého bezu máme připravený k použití.

Děkujeme paní Hance za tento recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.