Medovník paní Magdaleny z Pražma

Dnes tady máme recept na medovník pro Ostravskou rozhlasovou rodinku, který nám poslala paní Magdalena Kapolková z Pražma. Vyrobit medovník není tak úplně jednoduché, ale věříme, že řada z vás to určitě zvládne. Recept můžeme rozdělit na tři části – musíme připravit a upéct těsto, dále si musíme připravit náplň a pak také polevu.

Těsto:

Začneme tedy těstem. Nejprve rozmícháme
- 2 celá vejce,
- 15 dkg cukru moučky
- 5 dkg Hery nebo másla
- 2 lžíce medu
- 5 lžic mléka
- 1 kávovou lžičku jedlé sody

Vše pomalu zahříváme a za stálého míchaní přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přidáme 45 dkg hladké mouky. Vypracujeme vařečkou, rozdělíme na 4 díly a ještě každý před vyválením vypracujeme rukou. Vyválíme na tenoučký plát, posypeme hladkou moukou (jde to, jen se nebát, do velikosti plechu). Pečeme na pečícím papíru na cca 170 °C. Chutnější je to trochu víc upečené, než světlé, ale pozor, je to upečené brzy. Necháme vychladnout a připravíme si náplň.

Náplň:

1/4 l mléka dáme vařit s vanilkovým cukrem a třemi lžícemi hrubé mouky, mícháme pořád a trochu povaříme. Necháme vychladnout a taky občas promícháme, ať se neudělá škraloup.

Vyšleháme šlehačem 15 dkg másla a 20 dkg cukru moučky, k tomu přidáme vychlazený krém a 2 lžíce rumu a vše pořádně vyšleháme.

A začneme plnit. Paní Magda to sice ve svém receptu výslovně neuvádí, ale určitě bude potřeba rozkrojit upečené těsto na čtyři zcela stejné části, které budeme postupně klást na sebe a mezi ně budeme dávat připravenou náplň a také povidla. Náplň dáváme dvakrát a povidla jednou, doprostřed. Nakonec tedy máme čtyři vrstvy těsta a mezi nimi tři vrstvy (dvě náplně a jednu povidlovou).

Teď potřebujeme všechny tyto vrstvy pořádně spojit. To uděláme tak, že dáme nahoru pečící papír, na něj velké prkénko to ještě zatížíme nějakým závažím asi třemi kilogramy - pokud možno rovnoměrně. Odložíme do chladu a necháme zhruba 10 hodin.

Medovník už máme skoro hotový, zbývá poleva.

Poleva:

- 1x čokoláda na vaření
- 8 dkg másla
- 2 lžičky mléka

Vše rozpustíme ve vodní lázni, rozetřeme na medovník a necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Krájíme nožem, který namáčíme v horké vodě.

Vaše recepty nám posílejte na mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou k nám do Českého rozhlasu Ostrava, Dr. Šmerala 2, Ostrava 70200.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.