Medvědí česnek

V Ostravské rozhlasové rodince dnes citujeme z dopisu pana Jaromíra Čercha, který upozorňuje, že právě roste medvědí česnek a pokud si ho chcete nasbírat, neměli byste s tím otálet. Jak píše pan Jaromír, ideální je to právě teď v březnu až dubnu, pak jdou rostliny do květu a poté do země.

Pan Jaromír nám poslal hned několik receptů s medvědím česnekem. Úplně nejjednodušší je posekat listy a nasypat na chléb s máslem. Můžeme přidat i čerstvou kopřivu.

Můžeme také připravit různé pomazánky, nádivky, přidat medvědí česnek do rizota, salátů, nebo vaječiny. Dá se taky použít stejně jako čerstvý špenát.

POZOR! Vždy před přípravou jídla je třeba ho pořádně oprat a listy přebrat. A neměli bychom listy nechávat příliš dlouho v teple.

Pesto z medvědího česneku

Je to jednoduché. Listy nakrájíme nadrobno a lehce pěchujeme do menších sklenic. Pak sklenice dolijeme kvalitním olivovým olejem a zašroubujeme je. Uskladníme je v ledničce a používáme postupně na chléb s máslem, do brambor, dušené zeleniny, polévek, na těstoviny a podobně.

A na závěr ještě jedno upozornění ke sběru – dejte si pozor, abyste listy medvědího česneku nezaměnili s listy konvalinky! Poznáte to tak, že když listy rozetřete mezi prsty, jsou cítit česnekem. A ještě dodejme, že medvědí česnek roste v listnatých lesích, na stinných a vlhkých místech.

Děkujeme panu Jaromírovi za řadu zajímavých nápadů a rad souvisejících s medvědím česnekem. Jako odměnu mu posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky z naší nové sady.


Posílejte nám své jarní nebo Velikonoční recepty. Určitě by nás zajímalo, jestli máte u vás v rodině nějaký oblíbený velikonoční recept, nebo co pro vás znamená jaro na talíři.

Recepty (nejlépe i s fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.