Mořská štika s lilkem, špeclemi a pestem

Zabrousíme do slaných vod a péci budeme mořskou štiku. Je velmi chutná a v kombinaci s těstovinovým salátem, rajčatovým pestem a lilkem voní a chutná naprosto neodolatelně. Ještě dodejme, že v tomto jídle nechybí ani čerstvý kopr.

Pokud náš pořad posloucháte pravidelně, tak vám právě poslední zmíněná surovina možná napověděla, že recept není tuzemský, ale pochází ze severu našeho kontinentu. Jeho domovinou je totiž Švédsko a my si jej budeme připravovat s expertem na švédskou kuchyni - šéfkuchařem Petrem Dibdiakem.


Recept na mořskou štiku s lilkem, špeclemi a pestem

Suroviny:
- naporcovaná mořská štika
- olivový olej
- bazalkové pesto
- lilek
- kopr
- špecle (nebo těstoviny)
- spařená oloupaná rajčata
- 12% smetana
- citron
- petrželová nať
- máslo

Postup:
Mořskou štiku opláchneme, osušíme a krátce opečeme na trošce olivového oleje na pánvičce z obou stran dozlatova. Z každé strany cca 2 minuty. Nesolíme, nepepříme, nemoučíme. Poté rybu vyjmeme na talíř. Do výpeku přidáme nakrájená oloupaná rajčata, nasekanou petrželovou nať a bazalku. Chvíli podusíme, poté přidáme kousek másla a zakápneme 12% smetanou. Všechno provaříme a nakonec přidáme předem uvařené špecle s koprem a kapkou citronové šťávy.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.