Recepty7. července  2012  

Mořská štika s lilkem, špeclemi a pestem

Mořská štika s lilkem, špeclemi a pestem - Foto: Ivana Šuláková

Mořská štika s lilkem, špeclemi a pestemFoto: Ivana Šuláková

Zabrousíme do slaných vod a péci budeme mořskou štiku. Je velmi chutná a v kombinaci s těstovinovým salátem, rajčatovým pestem a lilkem voní a chutná naprosto neodolatelně. Ještě dodejme, že v tomto jídle nechybí ani čerstvý kopr.

Pokud náš pořad posloucháte pravidelně, tak vám právě poslední zmíněná surovina možná napověděla, že recept není tuzemský, ale pochází ze severu našeho kontinentu. Jeho domovinou je totiž Švédsko a my si jej budeme připravovat s expertem na švédskou kuchyni - šéfkuchařem Petrem Dibdiakem. 


Recept na mořskou štiku s lilkem, špeclemi a pestem 

Suroviny:
- naporcovaná mořská štika
- olivový olej
- bazalkové pesto
- lilek
- kopr
- špecle (nebo těstoviny)
- spařená oloupaná rajčata
- 12% smetana
- citron
- petrželová nať
- máslo 

Postup:
Mořskou štiku opláchneme, osušíme a krátce opečeme na trošce olivového oleje na pánvičce z obou stran dozlatova. Z každé strany cca 2 minuty. Nesolíme, nepepříme, nemoučíme. Poté rybu vyjmeme na talíř. Do výpeku přidáme nakrájená oloupaná rajčata, nasekanou petrželovou nať a bazalku. Chvíli podusíme, poté přidáme kousek másla a zakápneme 12% smetanou. Všechno provaříme a nakonec přidáme předem uvařené špecle s koprem a kapkou citronové šťávy. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 27. dubna  2017 v 17:13       rubrika: Recepty

    Sváteční polévka Horalka

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anna Niedobová z Bukovce. Je to recept na sváteční polévku Horalku, který se u nich dědí z generace na generaci. Paní Anna zná tento recept od své babičky,...

     
  • 26. dubna  2017 v 16:59       rubrika: Recepty

    Ovocný koláč z podmáslí

    Paní Irenka Vehovská z Hněvošic nám poslala recept na ovocný koláč z podmáslí. Uvedené suroviny vystačí na jeden plech.

     
  • 25. dubna  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Pomazánka ‚Sloní futro‘

    Máte rádi pomazánky? V tom případě si přijdete na své! Svůj domácí recept na výrobu pomazánky, které se říká „Sloní futro“, nebo někdy také „Sloní žrádlo“ nám poslala paní Marie Světlíková z Opavy. K receptu také přiložila...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace