Dobrůtky7. července  2012  

Mořská štika s lilkem, špeclemi a pestem

Mořská štika s lilkem, špeclemi a pestem - Foto: Ivana Šuláková

Mořská štika s lilkem, špeclemi a pestemFoto: Ivana Šuláková

Zabrousíme do slaných vod a péci budeme mořskou štiku. Je velmi chutná a v kombinaci s těstovinovým salátem, rajčatovým pestem a lilkem voní a chutná naprosto neodolatelně. Ještě dodejme, že v tomto jídle nechybí ani čerstvý kopr.

Pokud náš pořad posloucháte pravidelně, tak vám právě poslední zmíněná surovina možná napověděla, že recept není tuzemský, ale pochází ze severu našeho kontinentu. Jeho domovinou je totiž Švédsko a my si jej budeme připravovat s expertem na švédskou kuchyni - šéfkuchařem Petrem Dibdiakem. 


Recept na mořskou štiku s lilkem, špeclemi a pestem 

Suroviny:
- naporcovaná mořská štika
- olivový olej
- bazalkové pesto
- lilek
- kopr
- špecle (nebo těstoviny)
- spařená oloupaná rajčata
- 12% smetana
- citron
- petrželová nať
- máslo 

Postup:
Mořskou štiku opláchneme, osušíme a krátce opečeme na trošce olivového oleje na pánvičce z obou stran dozlatova. Z každé strany cca 2 minuty. Nesolíme, nepepříme, nemoučíme. Poté rybu vyjmeme na talíř. Do výpeku přidáme nakrájená oloupaná rajčata, nasekanou petrželovou nať a bazalku. Chvíli podusíme, poté přidáme kousek másla a zakápneme 12% smetanou. Všechno provaříme a nakonec přidáme předem uvařené špecle s koprem a kapkou citronové šťávy. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 21. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Kapr na medu a Pikantní losos

    Ve znamení ryb se tentokrát odehrává náš pravidelný magazín o zajímavých receptech, ve kterém jsme se vydali do restaurace Rybí dům v Chotěbuzi. Mnohým tak jistě nabídneme i novou štědrovečerní inspiraci a jedno další...

     
  • 14. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Lososový krém a rizoto s parmazánem

    Máte rádi italskou kuchyni? Vyrazíme totiž do opavské restaurace U tiskárny a v tamní kuchyni budeme připravovat polévku i hlavní chod. Zveme vás na lososový krém a rizoto s parmazánem. O přípravu se postará pan Jiří...

     
  • 7. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Pečený dančí hřbet se švestkovou omáčkou a bylinkovými knedlíky

    První prosincové Dobrůtky provoní švestková omáčka. Skvěle se totiž hodí ke zvěřině. A právě na tu ve svém receptu vsadil Roman Sklenička, kuchař Zámecké restaurace ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Tentokrát nabízíme recept...

     
Moravskoslezský kraj
  Od 26.1.2015 10:55 do 27.1.2015 15:00; na silnici 56 v obcích Staré Hamry a Ostravice okres Frýdek-Místek , délka 11km; uzavřeno pro těžká vozidla nad 3.5 tun; - Komunikace 1/56 ve směru od obce Ostravice ...
  ulice Přemyslovců, Mariánské Hory a Hulváky, Ostrava, práce na silnici, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 22.01.2015 08:34 Do 31.01.2015 08:34
  ulice U Sochy, Stará Bělá, Ostrava, uzavřeno, stavební práce, Od 02.02.2015 00:00 Do 08.02.2015 00:00, uzavírka komunikace v obou směrech z důvodu provádění stavebních prací - realizace stavby Kanalizace ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas