Noky z brambor se slaninou a cibulí
Autorem receptu je pan Vít Hrbáček z Ústí u Vsetína. V dopise pro Ostravskou rozhlasovou rodinku napsal, že noky z brambor připravené podle jeho receptu vždy všechny dobře zasytí.
Suroviny na těsto:
- 1 kg brambor
- 250 až 300 g hladké mouky
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- majoránka
- česnek
Postup:
1. Vše smícháme, těsto musí být hustší, takže podle toho přidáváme mouku.
2. Česnek utřeme a rozhodně jím nešetříme.
3. Uděláme nočky a vaříme je ve vroucí vodě. Počkáme, až vyplavou nahoru na hladinu, ještě krátce povaříme a scedíme.
Co dál k nokům:
Teď si ještě připravíme slaninu, cibuli a vajíčko nebo strouhaný sýr, abychom náš pokrm dokončili.
Na pánvi osmažíme slaninu a cibuli, přidáme nočky, orestujeme je do růžova a přidáme vejce, nebo sýr.
A jídlo máme hotové. Pan Vít si k němu rád dává salát z kyselého zelí, můžeme si ho také připravit. Kysané zelí trochu nařežeme, aby nebylo dlouhé, přidáme olivový olej a nakrájenou cibuli, mletý pepř, sůl a cukr podle chuti. Promícháme a podáváme.
Děkujeme panu Vítovi za recept a jako odměnu mu pošleme tričko Ostravské rozhlasové rodinky z naší zbrusu nové sady.
Posílejte nám své jarní nebo Velikonoční recepty. Určitě by nás zajímalo, jestli máte u vás v rodině nějaký oblíbený velikonoční recept, nebo co pro vás znamená jaro na talíři.
Recepty (nejlépe i s fotografiemi) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.