Recepty8. října  2017 v 08:41  

Opeňka měnlivá. Nenápadná houba, která vylepší chuť nejednoho pokrmu

Opeňka měnlivá - Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Opeňka měnliváFoto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Praváky, dubáky, klouzky. Ty pozná asi každý. Kromě nich však rostou v lese ještě mnohem nenápadnější houby, kolem kterých chodíme a ani nás nenapadne je sbírat. A to je škoda, protože jsou často velmi chutné a kvalitní. Třeba takový korálovec bukový či opeňka měnlivá.

„Je obrovská škoda, že lidé opeňku měnlivou neznají. Dnes lze koupit i sadbu a pěstovat. Tato houbička je velice chutná, aromatická a vydatná, protože roste kolem pařezů. Roste prakticky po celý rok – někdy od dubna až do zámrazu,“ říká houbař Štefan Szücs z Karviné, se kterým jsme natáčeli na výstavě Život na zahradě. 

Upozorňuje přitom ale na možnou záměnu s třepenitkou svazčitou, která je mírně jedovatá. „Ale nikdo by to nejedl, protože je špatné chuti, je nahořklá, nevoní. Třepenitka je navíc sírově žluté barvy, kdežto opeňka má barvu takovou rezavě hnědou a voní krásně, chutná krásně,“ dodává houbař. 

Opeňka měnlivá je velmi chutnou houbou - Foto: Romana Kubicová

Opeňka měnlivá je velmi chutnou houbouFoto: Romana Kubicová

Opeňka je podle Štefana Szücse houba výrazné chuti a z toho důvodu ji třeba používá do jídel z jiných druhů hub. Doporučuje také tuto houbu přidat do masového vývaru, polévka je prý vynikající. Využití opeňky je ale prakticky neomezené. 

„Můžete ji dát do omáček, do vaječin, do směsí houbových jídel, pod maso, do guláše, prostě všude,“ ujišťuje karvinský houbař Štefan Szücs. „Můžete ji i sušit, i když to není úplně vhodná houba na sušení. Spíš bych doporučil ji zavařit, podusit v soli a vlastní šťávě,“ upozorňuje houbař. 

Další rady, tipy a varování uslyšíte v audio záznamu rozhovoru (viz odkaz v úvodu článku). 

Výstava méně známých hub - Foto: Romana Kubicová

Pořad: Vařte s námi  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: neděle 08:40  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Nepečené vánoční pralinky

    Máte rádi sladké? V tom případě si určitě přijdete na své, když vyzkoušíte recept, který nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslala paní Eva Lachová z Moravské Ostravy. Poradí nám, jak vyrobit nepečené vánoční pra...

     
  • 8. prosince  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Pivní salát

    Recept je od paní Lucie Kuchařové z Dolního Benešova. V dopise mj. píše, že jde o původně rozhlasový recept, který ale postupně vylepšila. Rodině prý moc chutná, a tak se o něj podělila i v Ostravské rozhlasové rodince....

     
  • 7. prosince  2017 v 17:01       rubrika: Recepty

    Slanoví aneb slané cukroví

    Dnešní recept Ostravské rozhlasové rodinky bude pro ty, kteří nemají rádi sladké cukroví. Poslala nám ho paní Marie z Ostravy-Zábřehu a říká mu slanoví. Píše, že ho peče ze dvou dávek, protože její chlapi ho mají moc...

     
Moravskoslezský kraj
  Od 12.12.2017 01:45 do 03:50; na silnici 443 u obce Melč okres Opava; mezi obcemi Mikolajice a Melč; padlý strom, průjezd se zvýšenou opatrností
  Od 11.12.2017 22:20 do 12.12.2017 22:30; na silnici 05716 u obce Hostašovice okres Nový Jičín , délka 640m; vozovka uzavřena v obou směrech; na silnici popadané stromy vlivem silného větru.
  silnice III/4726 (ulice Šumbarská), Petřvald, okr. Karviná, práce na silnici, Od 19.07.2017 09:03 Do 30.04.2018 23:59, výstavba chodníku

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace