Recepty8. října  2017 v 08:41  

Opeňka měnlivá. Nenápadná houba, která vylepší chuť nejednoho pokrmu

Opeňka měnlivá - Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Opeňka měnliváFoto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Praváky, dubáky, klouzky. Ty pozná asi každý. Kromě nich však rostou v lese ještě mnohem nenápadnější houby, kolem kterých chodíme a ani nás nenapadne je sbírat. A to je škoda, protože jsou často velmi chutné a kvalitní. Třeba takový korálovec bukový či opeňka měnlivá.

„Je obrovská škoda, že lidé opeňku měnlivou neznají. Dnes lze koupit i sadbu a pěstovat. Tato houbička je velice chutná, aromatická a vydatná, protože roste kolem pařezů. Roste prakticky po celý rok – někdy od dubna až do zámrazu,“ říká houbař Štefan Szücs z Karviné, se kterým jsme natáčeli na výstavě Život na zahradě. 

Upozorňuje přitom ale na možnou záměnu s třepenitkou svazčitou, která je mírně jedovatá. „Ale nikdo by to nejedl, protože je špatné chuti, je nahořklá, nevoní. Třepenitka je navíc sírově žluté barvy, kdežto opeňka má barvu takovou rezavě hnědou a voní krásně, chutná krásně,“ dodává houbař. 

Opeňka měnlivá je velmi chutnou houbou - Foto: Romana Kubicová

Opeňka měnlivá je velmi chutnou houbouFoto: Romana Kubicová

Opeňka je podle Štefana Szücse houba výrazné chuti a z toho důvodu ji třeba používá do jídel z jiných druhů hub. Doporučuje také tuto houbu přidat do masového vývaru, polévka je prý vynikající. Využití opeňky je ale prakticky neomezené. 

„Můžete ji dát do omáček, do vaječin, do směsí houbových jídel, pod maso, do guláše, prostě všude,“ ujišťuje karvinský houbař Štefan Szücs. „Můžete ji i sušit, i když to není úplně vhodná houba na sušení. Spíš bych doporučil ji zavařit, podusit v soli a vlastní šťávě,“ upozorňuje houbař. 

Další rady, tipy a varování uslyšíte v audio záznamu rozhovoru (viz odkaz v úvodu článku). 

Výstava méně známých hub - Foto: Romana Kubicová

Pořad: Vařte s námi  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: neděle 08:40  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 23. února  2018 v 17:06       rubrika: Recepty

    Vepřový kotlet pečený s bramborem

    Paní Zdeňka z Havířova-Podlesí píše, že v 60. letech našla v časopise bezvadný recept na jídlo v jednom pekáči a od té doby až dodneška je v jejich rodině velmi oblíbený. A tak recept poslala i k nám do Ostravské rozhlasové...

     
  • 22. února  2018 v 17:04       rubrika: Recepty

    Kvašáková polévka

    Slyšeli jste někdy o kvašákové polévce? V rodině paní Heleny z Paskova, která nám recept poslala, ji mají moc rádi a teď ji můžeme vyzkoušet i my.

     
  • 21. února  2018 v 17:04       rubrika: Recepty

    Bída aneb Smažené chlebové kostičky s příchutí česneku

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslal pan Zdeněk z Frýdku-Místku. Pojmenoval ho Bída. Píše, že je to pochoutka, se kterou měl vždycky úspěch. Nejsme si jistí, jestli si pan Zdeněk nedělá tak trochu...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace