Opeňka měnlivá. Nenápadná houba, která vylepší chuť nejednoho pokrmu

Vařte s námi

Praváky, dubáky, klouzky. Ty pozná asi každý. Kromě nich však rostou v lese ještě mnohem nenápadnější houby, kolem kterých chodíme a ani nás nenapadne je sbírat. A to je škoda, protože jsou často velmi chutné a kvalitní. Třeba takový korálovec bukový či opeňka měnlivá.

„Je obrovská škoda, že lidé opeňku měnlivou neznají. Dnes lze koupit i sadbu a pěstovat. Tato houbička je velice chutná, aromatická a vydatná, protože roste kolem pařezů. Roste prakticky po celý rok – někdy od dubna až do zámrazu,“ říká houbař Štefan Szücs z Karviné, se kterým jsme natáčeli na výstavě Život na zahradě.

Upozorňuje přitom ale na možnou záměnu s třepenitkou svazčitou, která je mírně jedovatá. „Ale nikdo by to nejedl, protože je špatné chuti, je nahořklá, nevoní. Třepenitka je navíc sírově žluté barvy, kdežto opeňka má barvu takovou rezavě hnědou a voní krásně, chutná krásně,“ dodává houbař.

Opeňka je podle Štefana Szücse houba výrazné chuti a z toho důvodu ji třeba používá do jídel z jiných druhů hub. Doporučuje také tuto houbu přidat do masového vývaru, polévka je prý vynikající. Využití opeňky je ale prakticky neomezené.

Opeňka měnlivá je velmi chutnou houbou

„Můžete ji dát do omáček, do vaječin, do směsí houbových jídel, pod maso, do guláše, prostě všude,“ ujišťuje karvinský houbař Štefan Szücs. „Můžete ji i sušit, i když to není úplně vhodná houba na sušení. Spíš bych doporučil ji zavařit, podusit v soli a vlastní šťávě,“ upozorňuje houbař.

Další rady, tipy a varování uslyšíte v audio záznamu rozhovoru (viz odkaz v úvodu článku).

Výstava méně známých hub

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.