Pagáče plněné česnekovou pomazánkou

Paní Lýdie Kováczová z Šilheřovic nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslala recept na pagáče plněné česnekovou pomazánkou. Paní Lýdie píše, že pagáčky má ráda celá její rodina, takže se u nich na stole objevují docela často, ve svátečních dnech i o víkendech.

Suroviny:
- 1 kg polohrubé mouky
- 1,5 kostky droždí
- mléko
- 4 žloutky
- 1 malá zakysaná smetana
- sůl
- česneková pomazánka

Postup:
1. Z droždí ve vlažném mléce necháme vytvořit kvásek.
2. Mouku, žloutky, smetanu a sůl smícháme a s kváskem uhněteme těsto.
3. Těsto pořádně prohněteme a necháme na teplejším místě vykynout.
4. Z těsta tvoříme kolečka, které pečeme na tukem vymazaném plechu ve vyhřáté troubě na 170 °C.
5. Po upečení a vychladnutí rozkrojíme a naplníme česnekovou pomazánkou, kterou si každý může koupit, nebo připravit podle toho, jaká mu chutná.

Děkujeme paní Lýdii za recept na pagáče a jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.