Palačinky bez nádobí

Na tomto receptu je zajímavé hlavně to, že nebudeme potřebovat prakticky žádné nádobí. Poslal nám ho pan Tibor Várnay z Ostravy. Recept je ze Slovenska, odkud pan Tibor pochází a jak píše, jedná se hlavně o způsob, jak bez zbytečně velkého množství nádobí udělat palačinky.

Připravíme si:
+ palačinkové těsto
+ plastovou láhev od minerálky obsah 1,5 až 2 litry
+ trychtýř
+ pánev na pečení palačinek
+ plochou obracečku

Suroviny:
- 15 polévkových lžic polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr (celý sáček)
- 0,5 čajové lžičky soli
- 4 vejce
- 0,9 l mléka
- 0,1 l oleje

Postup:
Postupně přes trychtýř nasypeme a vlijeme všechny suroviny do plastové láhve. Uzavřeme ji vrškem a dobře protřepeme. Na pánev pak z láhve vždy vylijeme přiměřené množství na palačinku, podle velikosti pánve.
Upečeme z obou stran (palačinku buď převracíme nadhozem nebo plochou obracečkou).

Výhodou je, že nemusíme hned spotřebovat všechno a můžeme těsto nechat určitou potřebnou dobu pro další použití, třeba pro opozdilé hosty nebo rodinné příslušníky.

Děkujeme panu Tiborovi za recept i zajímavý nápad na způsob přípravy těsta a posíláme mu odměnu – tričko Českého rozhlasu Ostrava i placku Ostravské rozhlasové rodinky.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.