Pampeliškový med

Paní Miluše Kallayová nám poslala návod, jak si vyrobit pampeliškový med, který vám pak přijde vhod hlavně v zimních měsících. Paní Miluška píše, že ho dělá každoročně už 30 let. Tento recept kdysi dostala do své tchýně. A pozor, právě teď je nejvhodnější čas na sběr rozkvetlých pampelišek.

Suroviny:
- 200 květů pampelišek
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 1 kg cukru krupice

Postup:
Květy propláchneme ve studené tekoucí vodě, poté je povaříme 15 minut spolu s kolečky nakrájeného pomeranče a citrónu v jednom litru vody. Pak necháme v hrnci 24 hodin louhovat.

Po 24 hodinách vše scedíme přes plátýnko, přisypeme 1 kg cukru a vaříme za občasného míchání vařečkou asi 1 hodinu. Pokud chcete med hustější, vařte déle. Po zhoustnutí už plníme do menších sklenic a zavřeme víčkem.

Paní Miluška píše, že během pampeliškové sezóny dělá tento med ze čtyř i pěti dávek. A z jedné dávky naplní asi pět přesnídávkových skleniček.

Děkujeme paní Milušce a jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.