Panenská svíčková s polentou, pomeranč plněný ricottou

Dorůžova grilovaná panenská svíčková marinovaná v rozmarýnu a tymiánu – tento lákavý recept nám v dalším vydání magazínu Dobrůtky nabídl šéf Jihočeské restaurace v Ostravě-Porubě Tomáš Rozehnal. K masu nechyběla ani zajímavá příloha – tradiční italská polenta. A na závěr sladká tečka – pomeranč plněný ricottou. Nezbývá než popřát Dobrou chuť!


PANENKA LUKAS

400 g vepřové panenky
olej
rozmarýn
tymián
černý mletý pepř
sůl

Vepřovou panenku očistíme, odblaníme, osolíme a opepříme. Celou ji naložíme do marinády, kterou připravíme z oleje a nadrobno nasekaných čerstvých bylinek - rozmarýnu a tymiánu. Maso marinujeme alespoň hodinu. Poté jej podle možností grilujeme nebo opékáme na teflonové pánvi. K propečení masa ze všech stran potřebujeme asi 15 až 20 minut.


POLENTA ( na 4 porce )

2 litry vody
500 g polenty
slunečnicový olej
smetana nebo mléko
1 dcl bílého vína
parmezán
šalotka nebo cibule
česnek
bujón
sůl

Na oleji osmaženou šalotku a česnek zalijeme vodou a přivede k varu. Přidáme sůl a bujón. Za stálého míchání nasypeme do vařící vody polentu. Pečlivě vše promícháme a stáhneme z plotny. Hrnec zakryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut. Poté do polenty přimícháme trochu smetany, deci bílého vína a úplně na konec strouhaný parmezán. Hladkou kaši podáváme jako přílohu k masu.


POMERANČ PLNĚNÝ RICOTTOU

pomeranč
ricotta
pomerančový destilát Cointreau
moučkový cukr
pistácie

Pomeranč plněný ricottou

Pomeranč umyjeme a rozpůlíme. Dužinu pomeranče vykrojíme ostrým nožem a nakrájíme na kostičky. Vše smícháme dohromady s ricottou, pomerančovým destilátem a moučkovým cukrem. Směsí naplníme vydlabané půlky pomeranče a na talíři servírujeme s nadrobno nasekanými pistáciemi.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.