Recepty10. listopadu  2017 v 17:39  

Pečená husa

Svatomartinská husa - Foto:  Archetyp, zapsaný spolek

Svatomartinská husaFoto:  Archetyp, zapsaný spolek

U pana Radka z Ostravy se bude péct husa. Píše, že na svatého Martina vždycky doma pečou husu. Pan Radek ujišťuje, že upéct husu je velmi jednoduché, prý se toho nemá bát ani ten, kdo to nikdy nezkusil. Doporučuje pomalé pečení na nízkou teplotu, kdy husa stráví v troubě celkem asi 13 hodin.

Suroviny:
- husa (ideálně prý do 4 kg)
- sůl
- kmín 

Postup:
Omytou a osušenou husu bez drobů nasolíme zvenku i zevnitř a pořádně ji pokmínujeme. Vezmeme pekáč s víkem, nebo hlubší plech s alobalem, vložíme tam husu, přikryjeme a podlijeme ji vodou. Nastavíme teplotu jen na 70 až 80 °C. 

Nejlépe je to udělat večer a jít klidně spát. Huse v troubě se prý do rána nic zlého nestane, píše pan Radek. Podle jeho zkušeností není třeba husu dále podlévat, prý se nepřipálí, protože se z ní postupně vypéká tuk. 

Po 12 hodinách odkryjeme víko, nebo alobal a propícháme husu jehlicí, aby vytekl další tuk. Zvýšíme teplotu na 180 °C a pečeme odkrytou husu ještě hodinu.  

Výsledkem je prý fantastická husa s měkoučkým masem a křupavou kůrkou. Po upečení naporcujeme a podáváme. Přílohu necháme na vaší volbě, ale k té svatomartinské huse se určitě bude hodit zelí a knedlík – a určitě nezapomeňte na mladé svatomartinské víno! 

Výpek z husy samozřejmě ještě využijeme. Skvělý je například po vychladnutí k namazání na chleba. 

Vaříme s rozhlasem

Přejeme dobrou chuť a panu Radkovi posíláme odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky. 

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka. 

Autor:   posluchači ČRo
Pořad: Ostravská rozhlasová rodinka  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: pondělí-pátek 17:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 17. listopadu  2017 v 17:10       rubrika: Recepty

    Domácí škvarky a sádlo

    Ostravská rozhlasová rodinka má ve své ‚virtuální kuchařce‘ další recept. Pan Roman z Karviné nám poslal recept na domácí škvarky a sádlo. Je to totiž něco úplně jiného, když si je člověk sám vyškvaří. Pan Roman o tom...

     
  • 16. listopadu  2017 v 17:02       rubrika: Recepty

    Fazolová polévka s klobásou

    Paní Dana z Frýdku-Místku nám píše, že u nich v rodině na podzim a v zimě hodně „frčí“ hutné polévky – a tou jejich nejoblíbenější je prý fazolová s klobásou. Tady je recept od paní Dany.

     
  • 15. listopadu  2017 v 17:02       rubrika: Recepty

    Guláš z hovězího srdce

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anna z Nového Jičína. Je to recept na guláš z hovězího srdce, který je prý u nich doma velmi oblíbený. Jenom je třeba hovězí srdce sehnat – v některých...

     
Moravskoslezský kraj
  ulice Spojovací, Plesná, Ostrava, uzavřeno, práce na silnici, Od 20.11.2017 06:00 Do 03.12.2017 13:33, objízdná trasa je vedena ulicemi: Průběžná, 17. listopadu, 26. dubna, Vlnitá
  ulice Zbytecká, Dolní Lutyně, okr. Karviná, práce na silnici, omezení, Od 27.11.2017 07:00 Do 08.12.2017 12:22, z důvodu realizace stavby "Sjezd na sil. I/67 na ul. Zbytecká v Dolní Lutyni"
  ulice Matuškova, Havířov, okr. Karviná, oprava povrchu vozovky, provoz převeden do protisměru, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 20.11.2017 07:00 Do 24.11.2017 20:00, "Plošné opravy místních komunikací", ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace