Recepty28. ledna  2018 v 08:52  

Pelmeně, pelmeški. Ruské národní jídlo se dá udělat na tisíc způsobů

Pelmeně, pelmeski - Foto: Romana Kubicová

Pelmeně, pelmeskiFoto: Romana Kubicová

Na sladko, na slano, s masem, s tvarohem, vařené i opečené, jako hlavní chod i jako příloha. Tak nesmírně proměnlivé mohou být pelmeně – ruské národní jídlo.

Láska prochází žaludkem. V případě mladého muže Martina Štubni z Ostravy to platí dvojnásob. Když mu jeho budoucí manželka uvařila specialitu ze země, odkud pochází, bylo rozhodnuto. Pelmeně (zdrobněle pelmeški) i tuto dívku si zamiloval. Nyní spolu připravují otevření nového bistra v centru Ostravy, kde budou právě tuto ruskou pochoutku vařit. 

„Pelmeně jsou plněné taštičky. Základem je těsto – mouka, vejce, voda... Je to podobné, jako bychom dělali těsto na nudle. Rozválí se a plní. Já mám nejraději masovou, ale výborné jsou pelmeně i na sladko. Třeba se švestkami nebo s tvarohem,“ říká Martin Štubňa. 

Pelmeně se podle něj nejen vaří, ale také se dají opékat na pánvi a pak zase vařit, smaží se, grilují... „Fantazii se meze nekladou a podávají se třeba i v polévce, ve vývaru,“ vyjmenovává s tím, že se podávají se zakysanou smetanou, posypávají se třeba cibulkou nebo koprem. 

„Určitě budeme dělat i nějaké omáčky. Chceme to vyzkoušet. Lidé se mají na co těšit. Otevřít bychom chtěli začátkem února – to by byl takový ten zkušební provoz,“ zve do svého připravovaného nového bistra Martin Štubňa. 

Kuchař Martin Štubňa - Foto: Romana Kubicová

Pořad: Vařte s námi  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: neděle 08:40  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. února  2018 v 18:45       rubrika: Recepty

    Česnekový bůček

    Paní Miluška z Ostravy-Zábřehu se probírala rodinnými recepty, které jim u nich doma chutnají a které se dědí z generace na generaci. A poslala nám jeden z nich, recept na česnekový bůček.

     
  • 16. února  2018 v 17:01       rubrika: Recepty

    Ruský salát

    Je to vlastně recept na bramborový salát vhodný třeba k řízku. Jak píše pan Jaromír z Ostravy-Zábřehu, salátu říkají ‚ruský‘ proto, že jedna z ingrediencí ho zbarví do červena. A jak pan Jaromír dodává, o tento recept...

     
  • 15. února  2018 v 17:05       rubrika: Recepty

    Kefírová bábovka

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku vybíráme z dopisu paní Aničky z Kunčiček. Je to recept na její oblíbenou kefírovou bábovku.

     
Moravskoslezský kraj
  D1, mezi km 359 a 356.9, ve směru Praha, práce na silnici, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 18.01.2018 14:25 Do 02.04.2018 23:59, havarijní stav vozovky
  D1, km 356.9, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 17.02.2018 05:45 Do 23.02.2018 18:00, výtluk ve vozovce, příprava pracovního místa před opravou výtluku, údržba a opravy ...
  silnice I/47, Fulnek, část obce Jestřabí - Vražné, část obce Emauzy, okr. Nový Jičín, pomalu jedoucí vozidlo údržby, Od 20.02.2018 08:00 Do 20.02.2018 15:00, z důvodu výškového ořezu a kácení stromů podél ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace