Plněné kuřecí nožky, grilované hovězí líčko
Máte rádi letní grilování? Nabízíme vám hned několik grilovaných dobrot. Na rožni si připravíme krkovičku, hovězí líčka ale také plněné kuřecí nožky. Recepty na grilované speciality a užitečné rady pro vás má šéfkuchař Roman Ťulpa.
Plněné kuřecí nožky
Suroviny:
kuřecí stehýnka
čerstvé (v horším případě sušené) bylinky – libeček, bazalka, tymián
sůl
hovězí a vepřové maso (napůl)
houska, rohlík
mléko
Postup:
Nejprve si nachystáme maso. Kuřecí nožky omyjeme, osušíme a opatrně s vykostíme – vyjmeme z nich kost tak, aby se neporušila kůže. Poté si nachystáme směs na plnění. Bylinky nasekáme, protřeme se solí a přidáme do směsi dvou druhů masa a housky, kterou jsme namočili v mléce. Postup je podobný, jako při přípravě sekané. Směs řádně prohněteme a poté jí plníme vykostěné kuřecí nožky.
Naplněné maso dáme na chvíli zapéci do trouby a poté grilujeme. Můžeme podávat třeba s čerstvou zeleninou a pečivou. Vhodné jsou i různé dresingy apod.
Grilované hovězí líčko
Suroviny:
kuřecí líčka z mladého (max.dvouletého) býka
vývar z čerstvé kořenové zeleniny
koření: bobkový list, nové koření, celý pepř
sůl
provensálské koření
olej
Postup:
Líčka omyjeme a vložíme do horkého zeleninového vývaru, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a vaříme, až jsou měkká. Poté vyjmeme z vývaru a necháme zchladnout. Mezitím si připravíme bylinkovou marinádu. Můžeme použít už hotovou, nebo si připravíme vlastní. Základem je olej a provensálské koření. Jakmile líčka zchladnou, potřeme je marinádou a můžeme okamžitě grilovat. Nemusíme grilovat příliš dlouho, snažíme se jen získat správnou „grilovanou“ barvu a ihned podáváme s čerstvou zeleninou, pečivem nebo i vařenými brambory. Grilovaná líčka jsou velmi chutná a šťavnatá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.