Polévka ‚chatovka‘

Chatovka proto, že se vaří na chatě a je vlastně pokaždé jiná. Záleží na tom, co všechno zrovna máme po ruce. Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Hanka z Ostravy.

Suroviny:
- kořenová zelenina
- máslo
- brambory
- houby
- kroupy, hrášek, kukuřice...
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- sůl

Postup:
Kořenovou zeleninu pokrájíme na kostičky, osmažíme na másle, zalejeme vodou nebo vývarem a přidáme brambory také rozkrájené na kostičky a houby – to je základ. Potom můžeme přidat, co zrovna máme po ruce a co máme rádi – kroupy, hrášek, kukuřici, jakoukoliv zeleninu... Dále přidáme bobkový list, nové koření, pepř a sůl a vaříme doměkka. Nakonec zahustíme jíškou.

Děkujeme paní Hance za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.