Polévka ‚chatovka‘
Chatovka proto, že se vaří na chatě a je vlastně pokaždé jiná. Záleží na tom, co všechno zrovna máme po ruce. Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Hanka z Ostravy.
Suroviny:
- kořenová zelenina
- máslo
- brambory
- houby
- kroupy, hrášek, kukuřice...
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- sůl
Postup:
Kořenovou zeleninu pokrájíme na kostičky, osmažíme na másle, zalejeme vodou nebo vývarem a přidáme brambory také rozkrájené na kostičky a houby – to je základ. Potom můžeme přidat, co zrovna máme po ruce a co máme rádi – kroupy, hrášek, kukuřici, jakoukoliv zeleninu... Dále přidáme bobkový list, nové koření, pepř a sůl a vaříme doměkka. Nakonec zahustíme jíškou.
Děkujeme paní Hance za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.