Polévka z červené řepy
Recept na polévku z červené řepy nám pro Ostravskou rozhlasovou rodinku poslal pan Jiří Snášel z Bruntálu.
Suroviny:
- 2 červené řepy
- 1 cibule
- olej
- fenykl
- anýz
- tymián
- česnek rozetřený se solí
- lžička octa
- zelená petržel, pažitka (nebo i bylinkové máslo)
- zakysaná smetana
Postup:
V polévkovém hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku, přidáme lžičku fenyklu, anýzu, špetku tymiánu a necháme rozvonět. Nasypeme červenou řepu (oloupanou a nakrájenou na kostky). Orestujeme, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme doměkka. Důkladně rozmixujeme a raději propasírujeme přes cedník. Dochutíme rozetřeným česnekem, pepřem, zakápneme octem. Na talíři ozdobíme kysanou smetanou se zelenými bylinkami.
Za recept na polévku z červené řepy děkujeme panu Jiřímu z Bruntálu a posíláme mu dárek – tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.
Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.