Polévka z červené řepy, zeleninové rizoto kičri a zeleninová rajta
Zelenina a rýže. Právě z těchto surovin se dá na různé způsoby připravit spousta chutného jídla. Pro recepty jsme se proto vydali do vegetariánské restaurace Rusticana, které šéfuje Keshava Kempe. Nechte se zlákat na polévku z červené řepy se smetanou, indické zeleninové rizoto Kičri a zeleninovou rajtu.
Polévka z červené řepy
Suroviny:
- červená řepa
- rajský protlak
- smetana
- sůl
Postup:
Červenou řepu oloupeme, nahrubo nastrouháme a vaříme ve vodě do měkka. Při přípravě řepy použijeme nejlépe rukavice – silně barví. Anebo postupujeme jinak – řepu nejdříve uvaříme a až poté do polévky nastrouháme. Jakmile je řepa uvařená a měkká, dochutíme polévku solí, rajským protlakem a vše zjemníme smetanou.
Zeleninové rizoto kičri
Suroviny:
- rýže
- zelenina podle sezóny a chuti: brambory, mrkev, celer, brokolice, květák, cuketa, lilek, cibule
- drcená rajčata
- olej
- oregano
- kari
- sůl
Postup:
Podle návodu vaříme rýži – nejlépe použijeme basmati, jasmínovou nebo parboiled. V dalším hrnci chystáme zeleninu – nejprve na oleji osmažíme cibuli, poté přidáme na kousky nakrájené vybrané druhy zeleniny a vše společně dusíme do měkka. K zelenině vmícháme drcená rajčata, osolíme a ochutíme organem a kari. Poté smícháme rýži se zeleninou v omáčce dohromady – a to přibližně v poměru 1:1.
Zeleninová rajta
Suroviny:
- mrkev
- bílé zelí
- sterilovaná paprika
- selský jogurt
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
Na malé kousky nakrájené zelí, mrkev a sterilovanou červenou papriku promícháme s hutnějším typem jogurtu – například selským. Salát dochutíme olivovým olejem, osolíme, opepříme a ihned podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.