Povidlový moučník se šlehačkou
Recept na rychlý moučník nám pro Ostravskou rozhlasovou rodinku poslala paní Milada Otipková z Frýdku-Místku. Paní Milada píše, že se určitě bude hodit i na velikonoční stůl.
Suroviny:
- 4 vejce
- 250 g cukru krupice
- 150 g másla
- 250 g povidel
- 250 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- marmeláda na potření moučníku
- 2 smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
Postup:
Celá vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, máslo rozpustíme a zašleháme do něj povidla, povidlovou hmotu přidáme k vajíčkům s cukrem a prošleháme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a rozetřeme na pečicí papír. Pečeme v hlubokém plechu asi 20 minut na 180 C°.
Vychladlý moučník potřeme marmeládou, dvě šlehačky ušleháme se ztužovači a moučník šlehačkou ozdobíme. Poté dáme do chladničky ztuhnout a můžeme podávat.
Posílejte nám své jarní recepty. Určitě by nás zajímalo, co pro vás znamená jaro na talíři.
Děkujeme paní Miladě za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky z naší nové sady a také pěkné cédéčko za fotku.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.