Preclíky pana Zdeňka
Upečte si s námi preclíky podle návodu, který nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslal pan Zdeněk z Frenštátu pod Radhoštěm.
Suroviny:
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 0,25 kg tuku na pečení nebo sádla
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
- 0,25 litru vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- 2 kostky cukru
Postup:
1. Do mléka rozdrobíme droždí na kvásek, přidáme cukr a necháme chvíli vykynout.
2. Trochu mléka si ale necháme bokem na propracování těsta.
3. Všechny ingredience pořádně promícháme a smícháme s kváskem, těsto musí být hladké.
4. Těsto necháme vykynout.
5. Troubu předem vyhřejeme na 175 °C, na plech dáme pečící papír.
6. Tvoříme malé preclíčky, tyčinky, nebo kolečka, které potřeme žloutkem, nebo i rozmíchaným celým vajíčkem a posypeme mákem, kmínem, nebo solí podle chuti.
7. Pečeme asi 30 minut a kontrolujeme, abychom preclíky nebo tyčinky nepřipálili.
Přejeme vám společně s panem Zdeňkem z Frenštátu dobrou chuť! A panu Zdeňkovi posíláme odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka