Restovaný losos s bramborem, špenátem a zeleninou

Léto se nezadržitelně blíží a s ní i sezóna rybího masa. Jeho kuchyňská úprava je velice snadná a způsobů je mnoho. My jsme pro vás pro rozhlasové vaření vybrali restování a jako hlavní surovinu lososa. Máte-li chuť vyzkoušet doma jednoduchou úpravu této velmi chutné ryby, čtěte dále a poslechněte si náš pořad (v přiloženém audio souboru). Vaří šéfkuchař opavské restaurace U soudu Petr Krčmář.


Restovaný losos s bramborem, špenátem a zeleninou

Suroviny (na 1 osobu):
- plátek čerstvého lososa
- olivový olej
- čerstvý listový špenát (případně mražený ale nemletý)
- sůl
- pepř
- česnek
- 12% smetana
- americké brambory nebo jakékoliv brambory jako příloha
- čerstvá zelenina na talířovou přízdobu

Postup:
Rybu omyjeme, osušíme a dáme opéci na olivovém oleji na pánvičku, nejprve kůží dolů. Restujeme 5 minut tak, že pánev s rybou přikryjeme další pánví tak, aby se maso z obou stran zatáhlo. Po zhruba pěti až šesti minutách rybu opatrně obrátíme tak, aby se nerozsypala a opět restujeme stejnou dobu i na druhé straně, tentokrát už bez přikrytí další pánvičkou. Šéfkuchař nedoporučuje restovat déle, maso by se vysušilo. Na závěr rybu osolíme.
Čas, který potřebuje ryba na tepelnou úpravu využijeme na přípravu špenátu a amerických brambor. Začneme špenátem. Předem spařený a rozebraný špenát nakrájíme a dáme na pánvičku s trochou olivového oleje, solí a pepřem a půlkou na plátky nakrájeného česneku. Špenát průběžně promícháváme, aby se nespálil. Když je orestovaný, ubereme ohně na sporáku, přidáme trošku smetany na vaření, která chuť špenátu zjemní a vylepší také barvu. Necháme společně chvíli provařit.
Pokud jako přílohu použijeme americké brambory, je nejvyšší čas, rozehřát fritézu. Pokud budeme americké brambory připravovat v troubě, musíme začít ještě před úpravou ryby. K jídlu se také hodí brambory vařené nebo šťouchané.
Servírujeme na větší talíř, jídlo na něm lépe vypadá. Nejprve klademe doprostřed talíře hromádku špenátu, kterou zformujeme do jakéhosi „hnízda“. Na něj položíme lososa a zakápneme trochou olivového oleje. Můžeme přizdobit čerstvou zeleninou (listový salát, rajče, paprika). Přílohu podáváme na zvláštním talířku tak, aby si jedlíci sami mohli vybrat, kolik brambor sami chtějí sníst.

autor: š.iva