Rybízový koláč
Jak nám píše v dopise paní Zdeňka Mrózková z Havířova-Podlesí, je čas zrání rybízů a to je doba, kdy se u nich v rodině peče vždy hned několikrát vynikající koláč. A na tuto dobrotu nám paní Zdeňka poslala recept.
Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 4 vejce
- 200 g tuku na pečení
- půl lžičky prášku do pečiva
- 250 g cukru krupice
- 300 g rybízu
Postup:
1. Nejprve si z mouky, tuku na pečení, čtyř žloutků a prášku do pečiva připravíme těsto. Vypracujeme ho, zabalíme do igelitového sáčku a dáme přes noc do ledničky.
2. Druhý den těsto vtlačíme do vymazaného plechu se zvýšeným okrajem a upečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
3. Během pečení si připravíme bílkový sníh. Z bílků ušleháme pevný sníh a za stálého šlehání přidáme dvě třetiny cukru.
4. Zbývající cukr promícháme s rybízem, který rozprostřeme na koláč a nahoru dáme sníh.
5. Koláč dáme znovu do trouby a mírně dopékáme, až sníh na povrchu zrůžoví.
Koláč nakrájíme na řezy.
Přejeme dobrou chuť! Děkujeme paní Zdeňce a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.