Rýže v listech
Už jste někdy jedli rýži v listech? Připravte si ji s Ostravskou rozhlasovou rodinkou, a to podle receptu, který nám poslala paní Dana Čajková z Ostravy-Zábřehu.
Suroviny:
- 120 g rýže
- 150 g šunky
- 100 g strouhaného sýru
- hlávkové zelí
- 1 vejce
- červená paprika na ozdobení
- sůl
- pepř
- máslo na vymazání zapékací mísy
Postup:
Rýži uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Poté vmícháme nadrobno pokrájenou šunku, sýr, kolečka natvrdo uvařeného vejce, osolíme, opepříme a lehce promícháme.
Hlávku zelí rozebereme na listy a spaříme horkou vodou. Rýžovou směs zabalíme do zelných listů, vložíme do máslem vymazané zapékací mísy a 20 minut pečeme ve vyhřáté troubě. Závitky posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. Pokrm podáváme ozdobený proužky červené papriky.
Děkujeme paní Daně z Ostravy-Zábřehu a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky a knihu Pavla Maurera Nejezte blbě.
Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.