Salát z červené řepy

Přestože se v mnohých rodinách zdaleka vyhýbají třeba červené řepě, v rodině paní Zdeňky Lachovcové z Krnova ji mají rádi, napsala nám v dopise. Dodala, že k tomu, aby červená řepa chutnala dětem je třeba jediného – dobře ji ochutit a spojit s jinými surovinami.

Suroviny:
- sterilovaná červená řepa
- strouhaný křen
- tvaroh
- velká lžíce majonézy
- sůl
- pepř

Postup:
Červenou řepu nejprve slijte, nálev nechejte okapat, a to raději déle, aby případné zbytky nálevu salát příliš nezředily. V případě, že je řepa na kostky, doporučuje ji paní Zdeňka nasekat na menší kousky. Jestliže je nastrouhaná, použijte ji, takovou, jaká je.

Do odkapané řepy přidejte polévkovou lžíci křenu, stejné množství majonézy (nebo tatarky), jeden celý tvaroh, podle potřeby osolte, případně i opepřete. Nezapomeňte ale, že samotný nálev červené řepy už je osolený. Pokud máte doma čerstvou pažitku, můžete ji nasekanou do salátu také přidat.

Vše důkladně promíchejte, nechejte v chladu hodinu odležet a podávejte, nejlépe s celozrnným pečivem. Chutná opravdu výborně.

Paní Zdeňce děkujeme za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.