Sirup z červené řepy

Tento recept nám poslala naše věrná posluchačka paní Hanka z Rychvaldu. Ta se sirup z červené řepy naučila připravovat kdysi od své maminky. Prý je výborný, tak si ho v Ostravské rozhlasové rodince připravme také.

Suroviny:
- 1 kg červené řepy
- 2 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 1 kus malinové tresti
- 2 litry vody

Postup:
1. Syrovou řepu nastrouháme, dáme do 2 litrů vody a vaříme půl hodiny.
2. Poté ještě necháme ve vodě 2 hodiny louhovat.
3. Pak scedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou, šťávu z citronu a malinovou tresť.
4. Mícháme, až se vše rozpustí.
5. Nalijeme do sklenic a dáme do chladu.

Paní Hanka píše, že sirup dělala naposledy loni a opět neměl chybu, takže nepochybujeme, že ho určitě připraví i letos.

Děkujeme paní Hance a posíláme jí odměnu. Tričko už od nás má, tak posíláme CD s pěknými písničkami.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.