Sirup z červené řepy
Tento recept nám poslala naše věrná posluchačka paní Hanka z Rychvaldu. Ta se sirup z červené řepy naučila připravovat kdysi od své maminky. Prý je výborný, tak si ho v Ostravské rozhlasové rodince připravme také.
Suroviny:
- 1 kg červené řepy
- 2 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 1 kus malinové tresti
- 2 litry vody
Postup:
1. Syrovou řepu nastrouháme, dáme do 2 litrů vody a vaříme půl hodiny.
2. Poté ještě necháme ve vodě 2 hodiny louhovat.
3. Pak scedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou, šťávu z citronu a malinovou tresť.
4. Mícháme, až se vše rozpustí.
5. Nalijeme do sklenic a dáme do chladu.
Paní Hanka píše, že sirup dělala naposledy loni a opět neměl chybu, takže nepochybujeme, že ho určitě připraví i letos.
Děkujeme paní Hance a posíláme jí odměnu. Tričko už od nás má, tak posíláme CD s pěknými písničkami.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.