Siven se zeleninovým salátem a pstruh s bramborovým salátem
Víte o tom, že Česká republika patří v Evropské unii mezi přední producenty sladkovodních ryb a přitom jejich spotřeba u nás daleko zaostává za evropským průměrem? Tento fakt se snaží změnit tvůrci projektu nazvaného "Ryba domácí", kteří chtějí sladkovodní ryby vrátit na stůl každé tuzemské domácnosti.
A možná se tak stane i za přispění Českého rozhlasu Ostrava, který pro vás přichystal do pravidelného kulinářského magazínu další z řady rybích receptů. Tentokrát je jeho hlavní surovinou pstruh a hlavním aktérem šéfkuchař Radek Šubrt.
Příprava sivena:
Očištěnou, vykostěnou rybu lehce osolíme, opepříme, na pánvi rozpálíme kvalitní tuk (nejlépe olivový olej extra virgin) a poté na něj položíme porci ryby kůží dolů. Když je ryba lehce propečená, opatrně ji obrátíme na druhou stranu a přidáme nějakou bylinku na provonění (třeba tymián) a kousek másla. Rozpuštěným tukem můžeme v průběhu tepelné úpravy rybu polévat. Hlídáme, abychom rybu nepřesušili, je hotová velmi rychle.
Příprava zeleninového salátu:
Očištěný listový alát různého druhu natrháme na kousky do větší mísy, přidáme olivový olej (opět extra virgin), balsamico ocet, můžeme přidat pražená dýňová semnínka (ale také mandle nebo jiná sladká jádra), nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, zamícháme a ihned servírujeme, aby salát nezvadl. Protože drobnější části salátu zůstanou na dně mísy, nezapomeneme je navrstvit na už naservírovaný salát, na který nakonec položíme i hotovou rybu.
Příprava pstruha:
Postup je stejný, jako při tepelné úpravě sivena, tedy: Očištěnou, vykostěnou rybu lehce osolíme, opepříme, na pánvi rozpálíme kvalitní tuk (nejlépe olivový olej extra virgin) a poté na něj položíme porci ryby kůží dolů. Když je ryba lehce propečená, opatrně ji obrátíme na druhou stranu a přidáme nějakou bylinku na provonění (třeba tymián) a kousek másla. Rozpuštěným tukem můžeme v průběhu tepelné úpravy rybu polévat. Hlídáme, abychom rybu nepřesušili, je hotová velmi rychle.
Příprava lehkého bramborového salátu:
Kvalitní brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme a nakrájíme na kostky. Po vychladnutí přidáme hořčici, olej, sůl, pepř, trochu octa, nadrobno nakrájenou do sklovata osmahlou cibulku, nakrájené rajče. Poté si připravíme křenový (šlehačkový) krém, kterým bramborovou hmotu spojíme.
Krém si připravíme tak, že smetanu nalijeme do rendlíku a do něj přidáme nastrouhaný křen. Společně povaříme a necháme vychladnout. Smetana zhoustne do krémova a je připravená po vychlazení k použití. Můžeme ji ale poté ještě vyšlehat do pěny. Předtím je ale nutné smetanu přecedit a zbavit přebytečného křenu. Krém poté smícháme se salátem a ihned podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.