Slezské kyselo

Recept na slezské kyselo s vařenými bramborami a vejci natvrdo nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslal pan Petr Žabinski ze Stonavy. Recept je na dvě až tři porce.

Suroviny:
- 0,5 l šťávy z kysaného zelí
- 100 g uzené slaniny
- 1 kysaná smetana (250 ml)
- 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička másla
- půl kelímku šlehačky pro zjemnění
- 2 až 3 brambory na osobu
- 1 vejce natvrdo

Postup:
Pokrájenou slaninu vyškvaříme, škvarky vybereme a z tuku připravíme světlou jíšku. Zalijeme šťávou z kysaného zelí, převaříme a zalijeme smetanou, kterou nejprve smícháme s horkou vodou a přidáme máslo, dochutíme cukrem, podle potřeby i solí. Pokud bude kyselo příliš husté nebo kyselé, ředíme šlehačkou.

Podáváme s vařenými bramborami a vejcem natvrdo, můžeme posypat podle chuti kousky vyškvařené slaniny.

Přejeme dobrou chuť a panu Petrovi posíláme za recept odměnu, tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo