Smažený pstruh a křupavé rybí filé z pangase

Jedním z nejzdravějších zdrojů bílkovin a živočišného tuku je rybí maso. V Dobrůtkách si ho tak dopřejeme hned na dva způsoby. Smaženého pstruha vám naservírujeme ve zcela jednoduché úpravě, se solí a kmínem a vůní másla. Křupavé rybí filé z pangase bude naopak poněkud rafinovanější, nicméně stejně tak na přípravu jednoduché a rychlé.


Smažený pstruh

pstruh
olej
máslo
citrónová šťáva
kmín
sůl

Čerstvého vykuchaného pstruha nasolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme několik hodin odležet. Poté si na pánvi rozehřejeme přiměřené množství oleje, rybu okořeníme kmínem a opékáme zhruba 15 minut z obou stran. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme trochu másla. Osmaženou rybu jím nakonec zlehka pokapeme, dostane tak krásnou chuť a vůni. Pstruha podáváme s chlebem nebo bramborami a zeleninovou oblohou.


Křupavé rybí filé

pangas
mouka
mléko
vejce
bílé víno
olej
jarní cibulka
kari
chilli paprička
sůl

Křupavé rybí filé s jávskou rýží

Filé z pangase nakrájíme na menší kousky. Připravíme si těstíčko: mouku smícháme s mlékem, celým vejcem a trochou bílého vína. Směs dobře promícháme a dochutíme nakrájenou jarní cibulkou, chilli papričkou, kari a solí. Kousky ryby namáčíme v těstíčku a smažíme krátce v dostatečném množství rozpáleného oleje. Rybu podáváme s rýží nebo jinou přílohou.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.