Špikovaný dančí hřbet se švestkovou omáčkou a bylinkové knedlíky
Dalším vydáním magazínu se rozvoněla švestková omáčka. Skvěle se totiž hodí ke zvěřině. A právě na tu ve svém receptu vsadil Roman Sklenička, kuchař Zámecké restaurace ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Tentokrát nabízíme recept na pečený dančí hřbet, omáčku ze sušených švestek a bylinkové knedlíky. Dobrou chuť!
Špikovaný dančí hřbet
Suroviny:
- dančí hřbet
- sušené švestky
- anglická slanina
- celý pepř
- jalovec
- sůl
- olej
Postup:
Maso nejprve úzkým špičatým nožem propíchneme uprostřed a prošpikujeme ho po celé délce sušenými švestkami. Osolíme ho ze všech stran. Pepř rozmixujeme s jalovcem najemno a opět jím celé maso okořeníme. Poté si připravíme několik plátků anglické slaniny – položíme je lehce přes sebe na šířku dančího hřbetu - a maso do slaniny zabalíme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso ze všech stran zprudka osmahneme. Poté jej vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 8 minut. Maso by mělo být propečené, ale uvnitř zůstat lehce růžové. Nakrájíme jej na plátky a podáváme se švestkovou omáčkou a bylinkovými knedlíky.
Švestková omáčka
Suroviny:
- sušené švestky
- 3 dcl horké vody
- 2 polévkové lžíce povidel
- celá skořice
- hřebíček
- citron
- 1 dcl smetany
- cukr
- uzený vývar
- strouhaný perník
- sůl
Postup:
Ve vroucí vodě rozpustíme povidla. Přihodíme švestky, citronovou kůru, skořici, hřebíček, lehce přisolíme, pocukrujeme a necháme společně 10 minut vařit. Poté do omáčky vsypeme strouhaný perník, který nám ji lehce zahustí i ochutí. Pořádně do hladka rozmícháme. Nakonec do omáčky přilijeme také 12procentní smetanu a podle potřeby uzený vývar.
Bylinkové knedlíky
Suroviny:
- 100 g starších rohlíků
- 125 ml mléka
- 50 g hrubé mouky
- 50 g strouhanky
- máslo
- majoránka
- čerstvá petrželka
- mletý muškátový květ
- bílý pepř
- stroužek česneku
- sůl
Postup:
Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a necháme proschnout. V mléce rozmícháme celé vejce, přidáme sůl, muškátový květ a rozetřený česnek. Do směsi postupně přidáme i další koření – majoránku, petržel a bílý kmín. Směs přelijeme dvěmi lžícemi rozpuštěného másla, pořádně promneme a necháme na půl hodiny odležet v lednici. Poté tvarujeme menší knedlíky ve tvaru kuliček nebo kapek, které vaříme v osolené vodě asi 6 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.