Studená omáčka šimlena
Recept na tradiční slezskou specialitu nám poslal pan Bohumír Dudek ze Slatiny. Píše, že recept na studenou povidlovou omáčku je od jeho maminky.
Suroviny:
- 1 kg švestkových povidel
- 0,5 litru smetany
- 0,5 litru mléka
- cukr
- skořice
Postup:
Smícháme povidla, s mlékem a smetanou, dosladíme cukrem (množství podle chuti) a přidáme špetku skořice. Vše pořádně rozklechtáme a můžeme podávat. Pan Bohumír doporučuje jíst šimlenu třeba s vánočkou, nebo s rohlíkem.
Šimlenu ale můžeme podávat i k chlupatým knedlíkům a vařenému hovězímu masu, nebo s haluškami. A jsou i různé varianty přípravy této omáčky – někdo přidává trochu soli, někdo perníkové koření a jsou i recepty s nastrouhaným perníkem.
Přejeme vám dobrou chuť a panu Bohumírovi děkujeme za recept! Posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka