Tvarohová štola

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anna Planková z Ludgeřovic. Píše, že se taky cítí být součástí naší velké rodinky a že by se ráda s námi se všemi podělila o recepty vhodné k času Vánoc. Z receptů paní Aničky vybíráme ten na tvarohovou štolu.

Suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g cukru krystal
- 250 g tuku (máslo, nebo tuk na pečení)
- 2 vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- mandle nebo ořechy (nakrájené)
- rozinky (namočené v rumu)
- kandované ovoce (kostičky)

Postup:
Připravíme si tvaroh (lepší je prý ten, který se prodává v měkkém obalu, ne ve vaničce), cukr, tuk, vejce a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme.

Přidáme citronovou kůru, nakrájené mandle nebo ořechy, rozinky namočené v rumu a kostičky kandovaného ovoce.

Pak prosijeme a promícháme mouku s práškem do pečiva a poté spojíme s těstem.

Vytvoříme váleček na délku plechu, položíme na pečící papír a pečeme. Paní Anička peče v horkovzdušné troubě, předehřeje ji na 170 °C a peče 40 minut, poté sníží teplotu na 150 °C a peče dalších 30 minut.

Po upečení potřeme ještě horkou štolu rozpuštěným máslem a posypeme cukrem moučkou.

Paní Aničce děkujeme za recept a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Ekonomie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo