Tvarohový drobenkový koláč

Paní Herta z Českého Těšína obohatila Ostravskou rozhlasovou rodinku o recept na tvarohový drobenkový koláč. Připravíme si postupně těsto, náplň a drobenku, na závěr pak vše upečeme.

Na těsto budeme potřebovat:
- 450 g polohrubé mouky
- 1 práškový vanilkový puding
- 2 vejce
- 60 g cukru
- 140 g sádla
- trochu soli
- citronovou kůru
- 1 balíček droždí
- 125 ml mléka

Z vlažného mléka, trošky cukru a z kvasnic uděláme kvásek. Z něj a ostatních surovin pak vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto pak dáme na hlubší vymazaný plech.

Na náplň budeme potřebovat:
- 400 g tvarohu
- 60 g kokosové moučky
- 100 g cukru
- 1 žloutek
- sníh z 1 bílku
- trochu šlehačky

Náplň zpracujeme a rozetřeme na těsto.

Drobenku připravíme z:
- 100 g cukru
- 1 vanilkového cukru
- 80 g másla
- 80 g hrubé mouky

Drobenkou posypeme těsto a náplň a dáme do trouby. Pečeme asi 20 až 25 minut na 160 °C.

Ať se vám koláč podaří! Přejeme dobrou chuť, paní Hertě děkujeme za recept a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.