Tvarůžková pomazánka

Máte rádi tvarůžky? Pak právě pro vás máme speciální recept na tvarůžkovou pomazánku připravovanou za tepla. Jde o rodinný recept a protože jsme jej sami nejdříve v praxi vyzkoušeli, můžeme slíbit, že vůbec nezapáchá a dá se jíst i za studena. Obzvláště výtečný je k pivu a vínu.



Tvarůžková pomazánka za studena

Suroviny:
1 kelímek zakysané smetany
1-2 balíčky tvarůžků
1 lžíce másla
1 ks pomazánkového másla (nejlépe se šunkou)
mletý černý pepř
sůl

Postup:
Tvarůžky (nejlépe řádně vyzrálé) rozmačkáme vidličkou. Pomazánkové máslo smícháme se zakysanou smetanou a utřeme. Do vzniklého základu přidáme rozmačkané tvarůžky a podle chuti osolíme a opepříme. Můžeme přidat nasekanou cibulku nebo jemnější šalotku. Nejlepší je na čerstvém chlebu či celozrnném pečivu.


Tvarůžková pomazánka za tepla

Suroviny:
1 balíček tvarůžků
1 lžíce másla
1 balení tvarohu (250g)
sůl
mletý kmín
1 čajová lžička jedlé sody

Postup:
Máslo necháme rozpustit v rendlíku a poté do nich přidáme nakrájené tvarůžky. Intenzivně mícháme, až se obě složky úplně spojí a směs zřídne. Poté rendlík odstavíme ze sporáku a přidáme do něj tvaroh smíchaný se sodou, solí a kmínem. Labužníci mohou dochutit i mletou červenou paprikou. Směs poté opět necháme projít varem a stále intenzivně mícháme – pozor hmota houstne. Tvarůžkovou pomazánku jíme teplou i po studenu. Hodí se ke každému pečivu, na jednohubky či jako základ na obložené chlebíčky. Obzvláště dobře chutná s pivem a vínem.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.