Vanilkové rohlíčky

Je půl roku po Vánocích a zároveň půl roku před těmi dalšími. A víte, co v tomto týdnu přesto pekla paní Magda z Pražma? Vanilkové rohlíčky! Tedy typické vánoční cukroví. A to hned dvě dávky.

Ta první prý byla pryč do druhého dne a tu druhou už chce paní Magda uchránit pro rodinu své dcery a hlavně pro svého zetě Američana, který je prý miluje a potajmu je chodí uždibovat jako malé dítě.

Vanilkové rohlíčky paní Magdy

Možná by to nás ostatní ani nenapadlo, ale víte, že to vůbec nemusí být špatný nápad s těmi vanilkovými rohlíčky teď na prahu léta? No schválně - komu z vás už se začaly sbíhat sliny? Tak pojďme si je připravit podle receptu paní Magdy.

Poslala nám dvě verze, jednu s máslem a druhou s tukem na pečení, kde se pak navíc přidá trochu mléka. My jsme se rozhodli pro máslovou verzi.

Suroviny:
- 250 g másla
- 450 g hladké mouky
- 150 g mletých ořechů
- 150 g cukru moučky
- 1 vejce

Postup:
Vše smícháme a uděláme těsto, poté necháme alespoň hodinu odpočinout v chladu. Na plech s pečícím papírem vytváříme rohlíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů. Když začnou rohlíčky růžovět, tak je vyndáme z trouby a ještě teplé je obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. A pak už jen zbývá popřát dobrou chuť!

Paní Magdě posíláme odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.