Vařte s námi: oranžová polévka z dýně hokaido podle paní Inky

Vařte s námi

Polévka z dýně hokaido je zdravá, krásně oranžová a v tomto podzimním čase nás zahřeje. S jakým receptem sklízí úspěch u svých blízkých i přátel paní Inka Bartošová z Ostravy?

Pokud se necháte inspirovat receptem na polévku z dýně hokaido paní Inky Bartošové z Ostravy, připomínáme její dobré rady z reportáže.

Paní Inka vaří polévku z dýně hokaido

Kolečka mrkve na zpěněné cibulce nejprve chvilku opečeme, aby se uvolnil pro tělo zdravý karoten, a pak teprve do hrnce přidáme na kostky nakrájenou dýni. A nastrouhaný muškátový oříšek s prolisovaným česnekem přidáváme až na konec. Smetanu rozkvedláme zvlášť v hrnku a teprve pak ji vlijeme zpět do polévky, aby se nám neudělaly žmolky.

Zdobit můžete na talíři zelenou petrželkou a na sucho opečenými dýňovými semínky.

Hokkaidó nebo hokaido?

Dýně Hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně Hokaido, jejíž původní název Hokkaidó si většina z nás počeštila, v dnešní době vzrůstá i v České republice díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl.
Zdroj: www.dyne-hokaido.cz

autor: dam

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.