Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 28. března  2017 v 16:36       rubrika: Recepty

    Velikonoční hlavička

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslali manželé Jarmila a Slávek Břozovi z Karviné. Píší, že už pročetli na našem webu všechny recepty vás, posluchačů Českého rozhlasu Ostrava a rozhodli se přispět...

     
  • 27. března  2017 v 17:48       rubrika: Recepty

    Medvědí česnek

    V Ostravské rozhlasové rodince dnes citujeme z dopisu pana Jaromíra Čercha, který upozorňuje, že právě roste medvědí česnek a pokud si ho chcete nasbírat, neměli byste s tím otálet. Jak píše pan Jaromír, ideální je...

     
  • 24. března  2017 v 16:42       rubrika: Recepty

    Velikonoční beránek

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Miluše Sojková z Českého Těšína. Podle jejího návodu si upečeme velikonočního beránka. Jak píše paní Miluše, je to beránek střední velikosti.

     
Moravskoslezský kraj
  Od 28.3.2017 22:50 do 23:50; na silnici 48 u obce Český Těšín okres Karviná; nehoda s únikem nebezpečné látky; jízdní pruh uzavřen, plynulý provoz; 5 x OA bez zranění, průjezdné jedním JP.
  silnice I/67 - část obce Koukolná, Dětmarovice, okr. Karviná, práce na údržbě mostu, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 29.03.2017 06:30 Do 24.04.2017 23:59, postupná oprava 3 propustků, Vydal: Krajský ...
  silnice I/67 (ulice Bohumínská), Karviná, okr. Karviná, práce na údržbě mostu, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 05.04.2017 00:00 Do 24.04.2017 23:59, postupná oprava 3 propustků na silnici I/67 ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace