Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 27. září  2016 v 16:55       rubrika: Dobrůtky

    Meteník podle paní Jany z Nýdku

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Jana Klodová z Nýdku a je to slovenský recept na meteník. Je to vlastně placka z kysaného zelí, která se jí místo chleba. A česky se jí říká zelník....

     
  • 26. září  2016 v 16:49       rubrika: Dobrůtky

    Domácí smetanové želé

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Marie Košáková z Bohumína a je to recept na domácí smetanové želé.

     
  • 23. září  2016 v 17:05       rubrika: Dobrůtky

    Jablečné knedlíky přelité bílým jogurtem

    Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Milada Otipková z Frýdku-Místku. Je to recept na jablečné knedlíky.

     
Moravskoslezský kraj
  D56 EXIT 39 směr Ostrava, vjezd na dálnici uzavřen, Od 15.09.2016 00:00 Do 09.10.2016 23:59, oprava povrchu. Průjezd BUSů umožněn, ostatní doprava vedena po objízdné trase
  D56 EXIT 45 směr Frýdek-Místek , výjezd z dálnice uzavřen, vjezd na dálnici uzavřen, Od 12.09.2016 06:00 Do 09.10.2016 23:59, Po dobu uzavírky budou dopravní proudy (směr Frýdek-Místek) nasměrovány po ...
  D56 EXIT 43 směr Frýdek - Místek, výjezd z dálnice uzavřen, vjezd na dálnici uzavřen, Od 12.09.2016 06:00 Do 09.10.2016 23:59, Po dobu uzavírky budou dopravní proudy (směr Frýdek-Místek) nasměrovány po ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace