Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 13. prosince  2017 v 17:15       rubrika: Recepty

    Houbová polévka se švestkami

    Kuchařka Ostravské rozhlasové rodinky je bohatší o další recept. Poslala nám ho paní Elena z Ostravy. Píše, že asi 60 let mívali doma na Štědrý večer houbovou polévku se švestkami a tak nám svůj recept poslala.

     
  • 12. prosince  2017 v 17:07       rubrika: Recepty

    ‚Šroubky‘ – těstoviny se zelím a uzeninou

    Advent je tady, všichni pečou a uklízí a není čas na dlouhé vyvařování. Ten dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku bude opravdu rychlý a jednoduchý. Poslala nám ho paní Ludmila z Ostravy-Kunčic. Říká mu š...

     
  • 11. prosince  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Nepečené vánoční pralinky

    Máte rádi sladké? V tom případě si určitě přijdete na své, když vyzkoušíte recept, který nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslala paní Eva Lachová z Moravské Ostravy. Poradí nám, jak vyrobit nepečené vánoční pra...

     
Moravskoslezský kraj
  Od 13.12.2017 15:05 do 14.12.2017 08:10; D1 - 337.9km na trase Polsko (st. hranice) - Lipník nad Bečvou; těleso dálnice D1 - 337 km, ve směru jízdy na Brno; nehoda nákladního vozidla; NA sjel z tělesa ...
  D1, mezi km 319.6 a 320.6, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, jízdní pruh uzavřen, Od 13.12.2017 07:30 Do 14.12.2017 15:00, , údržba a opravy vozovek AB, zdroj: ŘSD
  ulice Strmá, Český Těšín, okr. Karviná, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 15.12.2017 07:00 Do 17.12.2017 18:00, Ůplná uzavírka silničního provozu na pozemní komunikaci ul. Strmá, Objížďka - obousměrná: ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace