Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2017 v 16:57       rubrika: Recepty

    Jak na smažený sýr, aby nám při přípravě nevytekl

    Máme pro vás recept, který nám poslal pan František z Ostravy. Píše, že má hodně rád smažený sýr, ale že se mu dlouho nedařilo ho doma připravit tak, jako v restauraci. Tak začal pátrat na internetu, vyptávat se kuchařů...

     
  • 19. října  2017 v 18:40       rubrika: Recepty

    Čokoládový cheesecake

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Irena z Bystřice. Jde o její oblíbený recept na nepečený čokoládový cheesecake.

     
  • 18. října  2017 v 17:07       rubrika: Recepty

    Zázvorový likér

    Napsala nám paní Eva z Orlové-Lutyně. V dopise připomíná, že podzimní chřipkový čas je za dveřmi, takže si prý máme podle jejího návodu připravit skvělý zázvorový likér, pomocí kterého chřipkové neduhy zaženeme.

     
Moravskoslezský kraj
  D1, mezi km 345 a 346.5, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 21.10.2017 07:00 Do 21.10.2017 17:15, oprava spárování CB desek, údržba a opravy vozovek CB, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 370 a 376.5, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 20.10.2017 07:00 Do 21.10.2017 11:00, provádí se VDZ, údržba vodorovného značení a dopravních knoflíků, zdroj: ...
  ulice Velká, Ostrava, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 07:00 Do 30.03.2018 23:59, MK Velká včetně křižovatky s ul. Dlouhou, Vydal: ÚMO Ostrava Moravská Ostrava a Přívoz

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace