Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 18. srpna  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Tatarská omáčka

    Recept nám poslal pan Tomáš z Frýdku-Místku, který si tatarku vyrábí sám – lehkou, jogurtovou verzi. „Vyzkoušel jsem různé kombinace, dokonce s tvarohem, i s hořčicí, ale nakonec jsme si u nás doma nejvíc oblíbili tu...

     
  • 17. srpna  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Smažený patizon

    Také dnes pro vás máme recept od jednoho z posluchačů Ostravské rozhlasové rodinky. Pan Jiří z Ostravy nám poslal recept na smažený patizon. Jak píše, patizony si pěstují sami na zahrádce a upravují je na různé způ...

     
  • 16. srpna  2017 v 17:03       rubrika: Recepty

    Pečený čaj

    Recept na pečený čaj už jsme zde v Ostravské rozhlasové rodince před pár týdny měli, ale recept od paní Zdeňky z Havířova-Podlesí je trochu jiný. A rozhodli jsme se zveřejnit ho také. Paní Zdeňka používá přebytky různého...

     
Moravskoslezský kraj
  D1, mezi km 342.5 a 349.1, ve směru Bohumín – PL, očekává se dopravní problém, Od 18.08.2017 15:30 Do 20.08.2017 20:40, dne 20.8. od 20:40 hodin do 21.8. cca 4 hodin dojde k uzavření úseku dálnice D1 ...
  D1, mezi km 349 a 342.6, ve směru Praha, očekává se dopravní problém, Od 18.08.2017 15:24 Do 20.08.2017 20:00, dne 20.8. od 20 hodin do 21.8. 3:30 dojde k uzavření úseku dálnice D1 mezi EXITY 349 a ...
  odpočívka D1 km 345 směr Ostrava, u obce Bravantice, okr. Nový Jičín, očekává se dopravní problém, Od 18.08.2017 16:33 Do 20.08.2017 20:00, z důvodu pravidelných zkoušek v tunelu Klimkovice bude dálnice ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace