Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 21. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Kapr na medu a Pikantní losos

    Ve znamení ryb se tentokrát odehrává náš pravidelný magazín o zajímavých receptech, ve kterém jsme se vydali do restaurace Rybí dům v Chotěbuzi. Mnohým tak jistě nabídneme i novou štědrovečerní inspiraci a jedno další...

     
  • 14. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Lososový krém a rizoto s parmazánem

    Máte rádi italskou kuchyni? Vyrazíme totiž do opavské restaurace U tiskárny a v tamní kuchyni budeme připravovat polévku i hlavní chod. Zveme vás na lososový krém a rizoto s parmazánem. O přípravu se postará pan Jiří...

     
  • 7. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Pečený dančí hřbet se švestkovou omáčkou a bylinkovými knedlíky

    První prosincové Dobrůtky provoní švestková omáčka. Skvěle se totiž hodí ke zvěřině. A právě na tu ve svém receptu vsadil Roman Sklenička, kuchař Zámecké restaurace ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Tentokrát nabízíme recept...

     
Moravskoslezský kraj
  ulice Podzámčí, Slezská Ostrava, Ostrava, uzavřeno, práce na silnici, Od 16.09.2014 08:00 Do 17.09.2014 20:00, Pozor!, Uzavřen železniční přejezd Zárubek, sledujte značky pro objížďku
  Od 16.9.2014 19:20 do 17.9.2014 09:25; na silnici 11 u obce Těrlicko okres Karviná; u Hotelu Fridrich; Pozor! Předmět na vozovce; výmol, označen zábranou
  silnice III/01142, silnice III/4681, Třinec, okr. Frýdek-Místek, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 17.09.2014 08:00 Do 06.10.2014 23:59, omezení obecného užívání silnice č. III/4681 a III/01142 ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas