Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 23. května  2017 v 16:49       rubrika: Recepty

    Marmeláda z arónie

    Dnešní recept nám poslala paní Eliška Knězková z Fulneku. Je to její recept na marmeládu z arónie. Arónie je strom, někdy se mu také říká černý jeřáb, nebo černá jeřabina. Plody skutečně vypadají jako jeřabiny, ale...

     
  • 22. května  2017 v 17:05       rubrika: Recepty

    Polévka ‚chatovka‘

    Chatovka proto, že se vaří na chatě a je vlastně pokaždé jiná. Záleží na tom, co všechno zrovna máme po ruce. Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Hanka z Ostravy.

     
  • 19. května  2017 v 17:09       rubrika: Recepty

    Žemlovka se špekáčky a hlívou

    Další z receptů Ostravské rozhlasové rodinky vybíráme z dopisu, který nám poslala paní Herta z Českého Těšína. Je to recept na slanou žemlovku se špekáčky a hlívou ústřičnou.

     
Moravskoslezský kraj
  silnice I/56, v katastru obce Baška, část obce Kunčičky u Bašky, okr. Frýdek-Místek, stavební práce, provoz převeden do protisměru, Od 25.05.2017 07:00 Do 30.07.2017 23:59, Omezení provozu z důvodu stavby ...
  Od 24.5.2017 07:45 do 10:50; na silnici 01144 u obce Bystřice okres Frýdek-Místek; nehoda; probíhá vyšetřování nehody; jízdní pruh uzavřen; 2 x OA bez zranění.
  místní komunikace v obci Moravská Ostrava a Přívoz (okres Ostrava-město), uzavřeno, sportovní akce, Od 27.05.2017 05:00 Do 27.05.2017 15:00, ulice: 28. října, Čs. legií, Dvořákova, Havlíčkovo nábřeží, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace