Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 23. února  2018 v 17:06       rubrika: Recepty

    Vepřový kotlet pečený s bramborem

    Paní Zdeňka z Havířova-Podlesí píše, že v 60. letech našla v časopise bezvadný recept na jídlo v jednom pekáči a od té doby až dodneška je v jejich rodině velmi oblíbený. A tak recept poslala i k nám do Ostravské rozhlasové...

     
  • 22. února  2018 v 17:04       rubrika: Recepty

    Kvašáková polévka

    Slyšeli jste někdy o kvašákové polévce? V rodině paní Heleny z Paskova, která nám recept poslala, ji mají moc rádi a teď ji můžeme vyzkoušet i my.

     
  • 21. února  2018 v 17:04       rubrika: Recepty

    Bída aneb Smažené chlebové kostičky s příchutí česneku

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslal pan Zdeněk z Frýdku-Místku. Pojmenoval ho Bída. Píše, že je to pochoutka, se kterou měl vždycky úspěch. Nejsme si jistí, jestli si pan Zdeněk nedělá tak trochu...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace