Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 21. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Kapr na medu a Pikantní losos

    Ve znamení ryb se tentokrát odehrává náš pravidelný magazín o zajímavých receptech, ve kterém jsme se vydali do restaurace Rybí dům v Chotěbuzi. Mnohým tak jistě nabídneme i novou štědrovečerní inspiraci a jedno další...

     
  • 14. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Lososový krém a rizoto s parmazánem

    Máte rádi italskou kuchyni? Vyrazíme totiž do opavské restaurace U tiskárny a v tamní kuchyni budeme připravovat polévku i hlavní chod. Zveme vás na lososový krém a rizoto s parmazánem. O přípravu se postará pan Jiří...

     
  • 7. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Pečený dančí hřbet se švestkovou omáčkou a bylinkovými knedlíky

    První prosincové Dobrůtky provoní švestková omáčka. Skvěle se totiž hodí ke zvěřině. A právě na tu ve svém receptu vsadil Roman Sklenička, kuchař Zámecké restaurace ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Tentokrát nabízíme recept...

     
Moravskoslezský kraj
  silnice III/04815, Bernartice nad Odrou, okr. Nový Jičín, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, práce na inženýrských sítích, Od 22.10.2014 07:30 Do 31.10.2014 23:59, Zvláštní užívání silnice z důvodu ...
  ulice K Muzeu, mezi křižovatkami ulic Kulturní a Školní, Petřvald, okr. Karviná, uzavřeno, Od 03.09.2014 10:18 Do 31.10.2014 15:00, od kostela sv. Jindřicha po Středisko kulturních služeb Petřvald, z ...
  Od 23.10.2014 19:30 do 24.10.2014 06:00; v ulici Nádražní v obci Sviadnov okres Frýdek-Místek; Pozor! 2 nadměrné náklady; Pozor! Očekávejte zdržení; Přeprava strojního zařízení Sviadnov - Krásný les, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas