Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka - Foto: Naďa Čvančarová

Velikonoční nádivkaFoto: Naďa Čvančarová

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka 

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek 

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 26. června  2017 v 17:11       rubrika: Recepty

    Letní bramborový salát

    Až z Olomouce od paní Blanky Markové jsme dostali recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku. Paní Blanka píše, že u nich ani v létě nesmí na stole chybět brambory, a tak chystá letní bramborový salát.

     
  • 23. června  2017 v 17:09       rubrika: Recepty

    Citronáda s mátou

    Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Jana z Hnojníku. Prý ho vymámila od servírky jedné z pražských restaurací a od té doby citronádu doma dělá o hlavně o prázdninách celé své rodině.

     
  • 22. června  2017 v 16:46       rubrika: Recepty

    Nealkoholické mojito

    Letní počasí láká k popíjení různých chlazených nápojů. Máme pro vás recept na známé mojito, ovšem tentokrát bez alkoholu. Jak ho připravit, nám popsala paní Jaroslava Haverlová z Osťany ve Starých Hamrech.

     
Moravskoslezský kraj
  silnice II/475, Petrovice u Karviné, část obce Dolní Marklovice, okr. Karviná, oprava povrchu vozovky, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 29.06.2017 06:00 Do 03.07.2017 17:59, V souvislosti s realizací ...
  ulice Československé armád, Frýdek-Místek, okr. Frýdek-Místek, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 01.07.2017 00:00 Do 25.08.2017 23:59, rekonstrukce horkovodního potrubí, Objížďka - bez rozlišení, ...
  silniceI/11, II/474 a III/4742, Havířov, okr. Karviná, uzavřeno, Od 01.07.2017 00:00 Do 02.07.2017 23:59, Uzavírka silnic č. I/11, II/474 a III/4742 z důvodu konání mezinárodního závodu silničních motocyklů., ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace