Velikonoční plecovník (šoldra)

Budeme péct v těstě uzené maso a klobásy podle receptu pana Radka Nadažyho z Bohumína-Pudlova. K názvu pan Radek poznamenává, že pokrm je známý také jako šoldra, ale u nich v rodině mu už po několik generací říkají plecovník.

Suroviny (na 4 ks):
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce sádla
- sůl
- kmín
- uzené maso (bůček, klobásy, salám...)
- 250 ml mléka
- kostka droždí (42 g)
- cukr

Postup:
1. V hrníčku s vlažným mlékem, droždím a kostkou cukru necháme vzejít kvásek.
2. Poté řádně vyhněteme všechny ingredience do těsta a necháme těsto alespoň hodinu vykynout na teplejším místě.
3. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 díly, každý vyválíme do tvaru knihy a na jednu polovinu těsta klademe uzené maso, klobásky, nebo i točený salám. Uzené maso je lepší předem povařit a poté nakrájet na širší plátky.
4. Pak přiklopíme volnou část těsta a okraje přimáčkneme k sobě. Maso už je schované uvnitř.
5. Máme už vytvořené obdélníkové pecny, tzv. plecovníky, které pomažeme mašlovačkou rozkvedlaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C zhruba 45 minut.

Je to výborná velikonoční snídaně, svačina nebo večeře. Vychladlý plecovník krájíme na plátky a jako přílohu podáváme sterilizované okurky, červenou kapii, nebo nakládané feferonky.

Děkujeme panu Radkovi za recept a jako odměnu mu pošleme tričko Ostravské rozhlasové rodinky z naší zbrusu nové sady.


Posílejte nám své jarní nebo Velikonoční recepty. Určitě by nás zajímalo, jestli máte u vás v rodině nějaký oblíbený velikonoční recept, nebo co pro vás znamená jaro na talíři.

Recepty (nejlépe i s fotografiemi) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.