Zaležený sýr

Paní Erika Kurková ze Štěpánkovic nám poslala recept na tradiční pochoutku – zaležený sýr. Jak píše paní Erika, kdysi se tento sýr vyráběl v domácnostech jen z tvarohu, jenomže z dnešního tvarohu dostupného v obchodech to moc nejde. Ale dá se to udělat jinak – přidat tvarůžky.

Suroviny:
- 2 ks malých tvarůžků
- 1/3 másla
- 1/2 dcl mléka
- 2 kostky měkkého tvarohu
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička jedlé sody
- můžeme přidat i jedno vejce

Postup:
Do hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme nakrájené tvarůžky a až se rozpustí tak přidáme tvaroh, mléko, sůl, kmín a jedlou sodu. Po přidání jedlé sody hmota nabobtná, ale pořád vaříme až je sýr tekutý. V tom okamžiku můžeme přidat vejce. V tom případě ještě chvíli povaříme, až se srazí. Pak sýr nalejeme do mísy a necháme zchladit.

Sýr podáváme namazaný na chleba s máslem, je to opravdu pochoutka, jak píše paní Erika.

Samozřejmě při přípravě počítejte s tím, že vůně (nebo zápach, jak chcete) z rozpouštějících se tvarůžků může být chvíli výrazná. Ale kdo máte tvarůžky rádi, tak vám to určitě vadit nebude.

Přejeme dobrou chuť a paní Erice posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.