Zapékaná květáková hlava

Recept nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslal pan Martin Vojtovič. Píše, že jej sice sám nevymyslel, poslala mu ho bývalá spolužačka, ale když jídlo vyzkoušel, tak se prý olizoval.

Suroviny:
- 1 celý květák
- 200 g sýra vcelku
- 2 vejce
- čerstvé bylinky
- česnek
- šunka, salám nebo i klobása (podle chuti)

Postup:
Nejdříve květák vcelku v osolené vodě povaříme, aby trochu změkl (mladý jarní květák se vařit nemusí). Do uvařeného květáku uděláme opačným koncem vařečky díry a do každé z nich zasuneme to, co máme rádi. Roličky šunky, salámu, kousky klobásy, tvrdého sýra, nebo i slaniny.

Teď, když máme květák prošpikovaný různými dobrotami, tak ještě nastrouháme tvrdý sýr najemno, přidáme nasekané bylinky (třeba šalvěj a kousek tymiánu) a přidáme vajíčka. Utřeme z toho všeho hustší hmotu, kterou můžeme ochutit česnekem a dalším kořením. Tuto sýrovou hmotu přitlačíme dlaněmi na květák, vložíme do pekáče, trošku podlijeme vodou a pečeme na 180 stupňů. Pečeme tak dlouho, dokud se sýr nezapeče. Upečený květák nakrájíme na silnější plátky a podáváme s bramborovou kaší, nebo třeba se zeleninovým salátem.

Pan Martin, který nám tento recept na zapékanou květákovou hlavu poslal, ještě dodává, že vůbec neuškodí přidat na talíř trochu tatarky. A pak už jen zbývá popřát dobrou chuť!

Panu Martinovi děkujeme a děkujeme také jeho spolužačce, paní Evě, která panu Martinovi ten recept před časem poslala - bez ní bychom v Ostravské rozhlasové rodince zapékanou květákovou hlavu dnes neměli.

A ještě připomeneme adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.