Zapomenutý dřišťál. Jeho léčivé účinky přitom využívali už staří Řekové

Vařte s námi

Na léčivé účinky mnohých plodů se často zapomíná. Drobné červené bobule dřišťálu obecného jsou přitom velice prospěšné pro lidské zdraví. Pokud vám tento keř roste na zahradě, určitě ještě rychle oberte jeho plody.

Kustovnice čínská, chia semínka i české borůvky. Ty všechny si vysloužily do značné míry módní označení superpotraviny. Nejnověji k nim přibyly i drobné červené bobule dřišťálu obecného, tedy trnitého keře, který vám dost možná roste na zahradě jako součást živého plotu. Pokud ano, tak rozhodně nenechávejte jeho plody ptákům. Vždyť léčivé účinky dřišťálu využívali už staří Řekové.

„Dřišťál obecný je keř, který se u nás hojně vyskytoval, ale v 40. letech minulého století byl bohužel plošně vyhuben, protože se mylně pokládalo, že je přenašečem rzi obilné. Dnes už se může u někoho vyskytovat možná na zahrádce jako solitér nebo živý plot, ale určitě ne primárně pěstovaný pro své plody, pouze jako okrasný keř,“ říká Alexandra Damková, která spolu s Radimem Jedinákem dováží sušené plody z Íránu.

Podle Damkové existuje asi 500 druhů dřišťálů. „Tento jedlý plod se nazývá dřišťál obecný. Takže pokud má na zahrádce někdo přímo toto, může plody otrhat a sníst,“ dodává Damková.

Sušené plody dřišťálu obecného

Sušené plody dřišťálu připomínají brusinky. A v čem jsou takovou superpotravinou? „Plody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů C a K, kyseliny vinné, jablečné, citronové. Také je velmi důležité říct, že obsahuje pektózu silice a alkaloid zvaný berberin. Proto se latinsky dřišťálu obecnému říká berberis vulgaris. Dvě kávové lžičky denně jsou bohatým zdrojem vitamínů, ale je dobré to brát jako prevenci. Jinak je to také součást perské kuchyně. Mimo jiné existuje i dřišťálový džus,“ popisuje Radim Jedinák.

Využití v kuchyni

„Vycházím z toho, jak se používá v Íránu, kde je to domácí plodina. To znamená jako příloha k masu. Když se griluje nebo peče, může se přidat přímo na kotletu – tam se používá hlavně k jehněčímu. Dále se může zamíchat do rýže. Přidat do ovocných koktejlů nebo posypat na salát. Dá se jíst i samostatně,“ vyjmenovává Alexandra Damková.

Chuť sušených plodů je osvěžující, trpko-kyselá. Množství by se ale nemělo přehánět. „Je to i silný regulátor tlaku, takže lidé, kteří by měli hodně nízký tlak a snědli celý sáček, mohl by se jim snížit tlak. Opravdu tím, že je to velmi účinné, stačí dvě lžičky denně. Takže nepřehánět,“ doporučuje Damková.