Zázvorky

Recept na sladkou dobrotu vybíráme z dopisu, který nám poslala paní Alena z Fulneku. Píše, že má řadu receptů od své maminky a tety. Obě prý výborně pekly a vařily a paní Alena se řídí jejich recepty dodnes. Můžete to zkusit také, díky receptům Ostravské rozhlasové rodinky.

Suroviny:
- 250 g cukru
- 1 celé vejce
- 3 žloutky
- 300 g hladké mouky
- sůl
- zázvor

Postup:
Cukr, vejce a žloutky třeme – paní Alena píše, že hodinu. Pak přidáme mouku, na špičku nože soli a trochu zázvoru a znovu dobře promícháme.

Těsto vyválíme a vykrajujeme různé tvary, které pak necháme přes noc uschnout. Na druhý den už jen mírně pečeme v troubě.

Děkujeme paní Aleně za recept na zázvorky a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.