Žemlovka se špekáčky a hlívou
Další z receptů Ostravské rozhlasové rodinky vybíráme z dopisu, který nám poslala paní Herta z Českého Těšína. Je to recept na slanou žemlovku se špekáčky a hlívou ústřičnou.
Suroviny:
- 6 až 8 rohlíků
- 400 g špekáčků
- sádlo
- 0,5 kg hlívy ústřičné
- 1 větší cibule
- 1 červená paprika
- majoránka
- nové koření
- sůl
- 0,5 l mléka
- 1 vejce
Postup:
Nejprve uděláme náplň. Špekáčky nakrájíme na nudličky, dáme na lžíci sádla a nakrájené špekáčky posmažíme. Přidáme hlívu ústřičnou, cibuli a papriku, vše samozřejmě nakrájené. Dále přidáme lžičku majoránky, nové koření a sůl a smažíme doměkka.
Připravíme si pekáč, vymažeme ho sádlem, rohlíky nakrájíme na hrubší plátky a pokládáme střídavě vrstvu rohlíků a připravené náplně. Nakonec rozkvedláme v mléce vejce a žemlovku zalijeme.
Pečeme v troubě 20 až 30 minut na 180 °C.
Děkujeme paní Hertě za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.