Česko zpívalo koledy. Na náměstích, ve školách, v rozhlase...

10. prosinec 2015

Na více než čtyřiceti místech v moravskoslezském regionu a také na vlnách Českého rozhlasu Ostrava se ve středu 10. prosince úderem 18. hodiny rozezněly koledy.

Aspoň na chvíli se v předvánočním shonu zastavily i stovky Ostravanů. Lidé se sešli na Masarykově náměstí, aby vytvořili obrovský sbor v rámci akce regionálního Deníku a Českého rozhlasu Ostrava - Česko zpívá koledy.

„Já mám ten text napsaný, ale nevím, jestli to přečtu. Je tady docela tma a mám to drobně napsané,“ říká před začátkem akce jedna z návštěvnic. „Tak koukejte ke mně, můžeme spolu zpívat,“ nabízí se další.

Na centrální ostravské náměstí dorazily za sváteční atmosférou plnou koled i paní Jaroslava a Anička. „My se neznáme, ale my si zazpíváme, i když se neznáme. Noty se vždycky najdou,“ smějí se dámy.

A i když lehce mrholí, je tady plno. Nejsou to jen desítky, ale stovky zpěváků. Tón jim už za okamžik bude udávat Martin Chodúr. A společně si poslední vteřiny odpočítají.

„Jsem velmi rád, že jsem tady opět po roce s vámi, že jsem dostal příležitost zazpívat si s největším sborem, který si může zpěvák přát,“ řekl Martin Chodúr na úvod. Pak už začal zpívat první z koled.

Vánoční atmosféru podtrhuje i krásně nasvícený strom a vůně svařeného vína, která se line z okolních stánků. A přišli se zástupci snad všech generací. Studenti, maminky s kočárky, senioři. Je tady i mladý tatínek, pan Pavel, který sem vzal i své dcery.

„Je tady super atmosféra, krásně nazdobené, s dětmi si zazpíváme. Malá dvouletá dcera se už na koledy těší, až nás otravuje celý den od rána,“ směje se pan Pavel.

A nejen nejmladší generace si na akci Česko zpívá koledy tradičně přichází pro jedinečný zážitek. Důkazem je celorepubliková účast. Desítky tisíc lidí si společně zazpívaly na více než sedmi stovkách míst v zemi.

Předvánoční Ostrava
autor: Zdislava Mochová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.