Deset odhodlaných žen vybíhá na trať stále s plným nasazením

6. květen 2016
Dobré odpoledne

Uběhnout jak jen to půjde nejlépe pět kilometrů na Českém běhu žen v Ostravě. S takovým cílem a snem chodí teď už sehraná skupinka žen trénovat ve volném čase na vítkovický stadion.

Deset odhodlaných žen vybíhá už několik týdnů stále s plným nasazením na trať Městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích. Běží pro zdraví, dobrý pocit, odreagování i lepší kondici, ale také s vidinou blížícího se Českého běhu žen. Na závod skupinku připravuje profesionální trenér, se kterým se mají amatérské běžkyně jedinečnou možnost o všem kolem běhání poradit.

„Děvčatům to jde dobře, řekl bych, že výborně. V podstatě už zvládly po určitých kouscích uběhnout víc než pět kilometrů, některé dohromady i sedm. Jde to všem. Myslím, že všechny, co jsem je tak vyslechl, mají pocit, že se to zlepšuje a že to jde tím správným směrem,“ říká trenér Martin Olšer.

Čtěte také

„Loni jsem běžela s dcerou a s maminkou. S maminkou jsme běžely spolu dva a půl kilometru a ona mne předběhla a ještě si stačila se mnou povídat, což mě docela vyhecovalo k tomu, abych to zkusila. Líbila se mi nabídka tohoto tréninku, tak se budu letos snažit ji předběhnout,“ vysvětluje paní Patrice.

Paní Patrice na prvním tréninku sotva uběhla jedno kolo, teď už jich zvládne šest, tedy skoro 2,5 kilometru. Trénuje dvakrát týdně, cítí zlepšení, a hlavně je to pro ni výborný relax, při kterém si vyčistí hlavu.

Na tréninku

„Snažím se jim říkat, jak by měly běžet, co s rukama. Mluvím jim do techniky, snažím se vysvětlovat, aby neběhaly po špičkách, protože ta vytrvalostní distance se běhá vlastně přes celá chodidla. Taky aby se nesnažily přemýšlet nad nějakým správným či nesprávným dýcháním. Prostě ať je ten jejich pohyb přirozený,“ dodává trenér.

Za poklusu jsme vyzpovídali také některé z účastnic speciální výzvy 5 na 5. A o čem si povídaly? To si poslechněte v naší reportáži, nudit se nebudete.

Český běh žen se poběží v Ostravě letos už počtvrté, a to v sobotu 28. května. Všechny zájemkyně mají stále ještě možnost se zaregistrovat na běžecké tratě, které měří 2,5km, 5 km a 10 km. Na závodě ale nebude chybět ani kategorie Nordic walking a speciální tratě pro děti.

Trénink
autor: čan
Spustit audio