Kapely Bez ladu a skladu a Para vystoupí společně v Ostravě

26. říjen 2015

Slovenské legendy vyrážejí na své první společné turné. Na dvou koncertech se představí také v České republice. Jedna z těchto exkluzivních zastávek bude ve čtvrtek 5. listopadu v ostravském klubu Garage.

Obě skupiny se na hudební scéně pohybují úctyhodně dlouhou dobu. Para si tento rok připomíná 20. narozeniny a Bez ladu a skladu slaví dokonce kulatou třicítku. Kapely se rozhodly zavzpomínat a oslavit výročí spolu se svými fanoušky.

„Koncert nabídne jedinečnou možnost poslechnout si naživo oblíbené kapely a hity v jeden večer na jednom pódiu. Určitě bude unikátním zážitkem nejen pro pamětníky let osmdesátých a devadesátých, ale také pro generace mladších fanoušků, které si tvorba obou kapel získává,“ říká pořadatel koncertu Patrik Kohut.

Slovenská undergroundová skupina Bez ladu a skladu vznikla v roce 1985 v Trenčíně. Je známá svou rytmickou, ale i kakofonickou hudbou a metaforickými texty, které v 80. letech kritizovaly tehdejší politický režim. V roce 2009 ji americký deník The New York Times zařadil mezi „skupiny, jež přispěly k pádu železné opony ve státech s komunistickým režimem a členy nazval „hudebníky, kteří vyčnívali zpoza železné opony“.

Specifikem skupiny je také zpěv Michala Kaščáka, kterému bylo v době vzniku skupiny pouhých 13 let. Skupina je známá i svou vizáží, k níž patří černé obleky, úzké kravaty, bílé ponožky a tmavé brýle.

„Bez ladu a skladu hrávali aktivně až do roku 1997, v současnosti hraje už jen příležitostně. Kapela vydala tři studiová alba,“ připomíná pořadatel koncertu Patrik Kohut.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.