Lanovka na Javorový měla původně vozit turisty někde v Jugoslávii

15. únor 2016

Jedním z nejoblíbenějších výletních míst je hora Javorový v třinecké části Beskyd. Vděčí za to nejen své poloze v blízkosti průmyslového Třince, ale také lanové dráze. A právě o ní bude řeč v našem magazínu Křížem krajem.

Pěšky nebo lanovkou? Položíte-li tuto otázku před túrou s výhledem na ne zrovna mírný kopec, asi víte, co vám vaši souputníci odpoví. Tedy pokud netrpí panickou hrůzou z výšek. Zkrátka lanovky byly a jsou oblíbeným způsobem dopravy na horské hřebeny.

Jednou z nejstarších a nejzajímavějších lanovek najdete v třinecké části Beskyd, vede z Oldřichovic až pod vrchol Javorového. Jezdí už od roku 1957 a zajímavostí je fakt, že se tam ocitla vlastně náhodou. Původně ji totiž národní podnik Transporta Chrudim vyrobil pro jugoslávské zákazníky. Měla být dodána do Sarajeva. Dodnes se neví, proč ji tenkrát nepřevzali.

Ale je to vlastně dobře. Díky tomu se můžeme dodnes kochat jízdou na jednosedačkové lanovce, zdolat v délce 1280 metrů převýšení 424 metrů a nad korunami stromů si to šinout rychlostí 1,5 až 2 metry za sekundu.

Dolní stanice lanovky v Oldřichovicích
Spustit audio