„Oukej!“ Víte, co vlastně říkáte, když něco odsouhlasíte zkratkou „OK“?

16. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Víte, jak vznikla zkratka OK? Na tuto otázku existuje nespočet odpovědí a většina z nich má se skutečným původem zkratky pramálo společného.

Tak například jedna z nejrozšířenějších legend praví, že známé vyjádření souhlasu proniklo do obecného povědomí díky pilotům druhé světové války. Uvádí se, že úspěšný let bez obětí piloti vyjadřovali frází „nula zabitých“, anglicky „zero killed“, kterou postupně zkracovali na nulu, respektive písmeno „O“ a písmeno „K“.

Těžko soudit, nakolik je tento příběh pravdivý. Jisté ale je, že poprvé se zkratka OK vyskytla už o století dříve.

Čtěte také

„O-R-L K-O-R-R-E-C-T“

Přesně 23. března 1839 se slovo OK objevilo v novinách Boston Morning Post jako zkratka výrazu „all correct“, tedy „vše v pořádku“. Editor tehdejšího novinového čísla známé spojení nezveřejnil ve správném tvaru s A a C na začátku slov, ale užil pro pobavení čtenářů písmen „O-R-L K-O-R-R-E-C-T“.

Asi se shodneme, že tento druh humoru příliš vtipu nenabízí. Nicméně komolení a zkracování slov bylo v amerických novinách první půlky 19. století v módě.

Ve volbách prohrál, zkratka přežila


Zkratka podle některých vysvětlení mohla vzniknout i z řeckého Ola Kala (česky vše je dobré, vše je v pořádku). Často se uvádí i to, že OK je vlastně opakem boxerské zkratky k. o. (knokaut).

Věhlasu po celých Spojených státech se ale zkratce OK dostalo až o rok později, v roce 1840. Ve volbách tehdy totiž za Demokratickou stranu obhajoval post prezidenta Martin Van Buren, pro kterého se podle města jeho původu vžila přezdívka „Starý Kinderhook“, anglicky „Old Kinderhook“.

Jeho příznivci přezdívky během kampaně využili a svého kandidáta podporovali prostřednictvím tzv. „OK Klubu“. Starý Kinderhook sice volby prohrál, ale zkratka OK už v mysli lidí navždy zůstala.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio