Příprava skončila, desítku odvážných žen čeká závod. A těší se

27. květen 2016
Dobré odpoledne

Poslední z řady tréninků na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích mají za sebou rekreační sportovkyně, které se chystají na zítřejší Český běh žen. Jak se cítí a kolik mají natrénováno?

Přípravy na sobotní Český běh žen v Ostravě finišují. A to včetně tréninků deseti amatérských běžkyň, které společně ladí formu už skoro dva měsíce na vítkovickém Městském stadionu. Odměnou za tvrdě vydřené kilometry, které už mají v nohách, je, jak se ženy shodují, podstatné zdokonalení kondice, pár kilo dole i lepší výdrž a nálada. Směle se tak už zítra budou moci postavit na pětikilometrovou trať Českého běhu žen.

„Už se na to těšíme. Zrovna chválíme trenéra, že nás rozhýbal. Setkaly se tady různé profese, různé motivace, různý věk. Jsem spokojená a určitě chci tady chodit celý rok. Hecujeme se, že bychom příští rok zkusili desítku,“ říká jedna ze závodnic.

Opodál se usmívá Patrice. Na začátku bylo jejím cílem předběhnout maminku. „Myslím, že mám dobré šance, dobrý základ, že to zvládnu. Cítím na sobě zlepšení. Nevím, jestli uběhnu celou trasu v kuse, ale budu se snažit. Maminka taky trénuje, tak uvidíme,“ dodává.

Trenér Martin Olšer rozdává poslední pokyny na posledním tréninku na Městském stadionu. „Bude to trošičku svižnější, aby se na závěr trošičku jakoby více unavily, protože potom budou mít volno až do pátku. Teď už nic neřeším, vím, že to zvládnou. Tady to uběhly a tam budou ještě fungovat emoce, adrenalin je požene a výkon bude lepší než tady,“ vysvětluje trenér.

Katka minulý týden uběhla více než pětikilometrovou trať ze všech nejrychleji. S jakým cílem jde tedy do sobotního závodu? „Každá z nás sem přišla původně s úplně jiným cílem. Některé měly cíl vůbec těch pět kilometrů uběhnout, mým cílem bylo 27 minut. Z toho mě ale trenér vyvedl, tak doufám, že alespoň těch 29 zvládnu, abych na sebe nevyvíjela takový velký stres. Holky jsou fajn a přesvědčily mě, že není dobré si klást tak vysoké cíle. Raději si užít to přátelství, které tady vzniká,“ říká Katka.

Jednou z odvážných žen je Vendula. Jak jí se jeví ten nápad po skoro dvou měsících, co jí to dalo? „Já mám asi největší radost z toho, že jsem se donutila třikrát týdně chodit běhat. A šla bych do toho znovu, protože to byl zážitek a trénovat s trenérem – to mělo velkou přidanou hodnotu,“ pochvaluje si Vendula.

Skupinové foto

Zlepšení cítí také Zuzka. „Ze začátku mě bolely nohy a i když jsem strašně chtěla běhat, tak mi to ty nohy nedovolily. Dnes, kdy jsme téměř u konce, mě nohy absolutně nebolí. Už mi stačí dech, stačí mi nohy, nic mi nechybí a v pohodě tu pětku zaběhnu,“ těší se na závod Zuzka.

Závod pro ženy všeho věku i výkonnosti nabízí běžecké tratě dlouhé 10, 5 a 2,5 kilometru, plus méně náročnou trať Nordick Walking. Velké sportovní klání, do kterého se vloni zapojily dva tisíce žen, začne v 09:30 na náměstí Biskupa Bruna v centru Ostravy.

autor: čan
Spustit audio