C4 stojí, horolezci atakují vrchol K2

20. červenec 2007

Hodiny "H" nastávají pro Českou horolezeckou expedici K2 Ostrava 2007 při zdolávání druhého nejvyššího vrcholu světa. Právě teď se rozhoduje o úspěchu či neúspěchu celé expedice.

0:00
/
0:00

Podle informací, která nám poslal ze základního tábora Josef Lukáš, část české expedice bojuje těsně pod samotným vrcholem. Podle nejčerstvějších novinek se před včerejší 16. hodinou podařilo postavit čtvrtý výškový tábor v 7800 metrech.

Dnes v noci - zhruba v jednu hodinu ráno měli Leopold Sulovský a spol podle plánů vyrazit na rameno a pak na samotný vrchol. Část ruských horolezců, kteří spolupracují s PoldaTeamem a pomáhali při prošlapávání sněhu, který sahal až po prsa, vyrazila směrem k vrcholu přesně o půlnoci. Pokud se našim borcům podaří prohrabat cestu sněhem, na vrcholu by mohli stanout nejdříve dnes okolo 13:00 SELČ. Z ramene to totiž trvá na druhý nejvyšší bod planety za dobrých podmínek 12 hodin.

A jak vypadá cesta z C4 k vrcholu? Od 8300 metrů vede zhruba sto metrů v ledu sklon od 60 do 80 stupňů, potom následuje sněhové plato, které je dost nebezpečné z důvodu častých lavin.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.