Část expedice zdolala Broad Peak

13. červenec 2007

Už třiapadesátý den setrvává v asijských velehorách deset českých horolezců. Pod vedením Leopolda Sulovského má v plánu zdolat druhou nejvyšší horu světa - K2. V posledních dnech expedici nepřálo příliš počasí.

0:00
/
0:00

Česká expedice v pohoří Karakorum hlásí první větší úspěch. V jejich repertoáru byla kromě K2 i hora Broad Peak, která leží v těsném sousedství druhého nejvyššího štítu světa. Na začátku týdne se na Broad Peak vypravila trojice Zdeněk, Kolombo a Lupi. Podle dostupných informací, protože se porouchala v nejnevhodnější čas vysílačka, tři mušketýři včera zdolali tento vrchol.

Mezitím Polda, Jose a Galoš v periodě lepšího počasí, které by mělo končit dnes, pokračovali ve stěně K2 při pracích na C4. Aktuálně je zafixována zhruba polovina pláně pod případnou čtverkou, tedy výška zhruba 7500 metrů nad mořem. Dnes by se měli vrátit do základního tábora.

"Pohybujeme se různě po pilířích a sněhových pláních. Je to docela náročné, zejména když je sněhu nad kolena. Už ve druhém táboře byly podmínky tak špatné, že jsem vůbec neměl šanci zajít za klukama do trojky," popsal Radovan Marek práci v těžkých podmínkách.

V sobotu by mělo sněžit, výprava doufá, že nového sněhu nebude moc, aby se příští týden dal udělat kus práce. Měl by jim k tomu pomoci i nově sestavený mezinárodní tým složený navíc ze čtyř Rusů a tří Američanů. Důvod je jasný - je to teoreticky nejlepší možnost, jak nejrychleji prorazit cestu na vrchol. Čas se totiž krátí. Česká expedice už může zůstat v místě základního tábora jen necelých čtrnáct dní.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.