Druhý výškový tábor stojí, výprava se chystá na třetí

13. červen 2007

Česká expedice vedená Leopoldem Sulovským má za sebou v pořadí už třiadvacáté ráno a s postupujícím časem je sledování výpravy čím dál zajímavější. A začínáme dobrou zprávou. Expedici počasí přeje, práce pokračují zatím na výbornou, předevčírem horolezci postavili už druhý výškový tábor.

0:00
/
0:00

"Výškový tábor číslo dvě stojí ve výšce 6400 metrů. Trojka bude ve výšce 7100 metrů. Všichni jsou v pořádku a v plné formě, takže celý tým pracuje nahoře," řekl Zdeněk Hrubý.

Členové expedice doufají, že jim vydrží příznivé počasí. "První čtveřice se vrátí zase na pilíř, dosáhne tábora číslo dvě a bude se snažit připravit cestu do tábora číslo tři. Tam by měla nastoupit trojice, která stavěla dvojku a měla by postavit třetí výškový tábor," dodal Hrubý.

A i když se počasí v takových výškách mění rychle, aktuální předpověď pro oblast Karakorum mluví o tom, že meteorologické podmínky by měly být stabilní celý týden. Proto výprava podle svých vlastních slov tlačí na pilu, aby stihla co nejvíce práce. Profesionální vysokohorské horolezectví je takovou štafetou.

Speciálně naše expedice je z důvodu efektivity rozdělena na trojice případně čtveřici a všichni plní postupné úkoly. Radovana Marka, jednoho z členů výpravy jsme se zeptali, jak to vypadá v místě stavby takového výškového tábora.

"Je to vysekávání nejdříve plošinky, kde se sotva vleze jeden člověk, ubírá se skála a pak se z těch kusů postaví a slepí ze sněhu a ledu takový nadstavec, kde jsme vůbec rádi, že drží stan, který se ještě různě připoutává lany, aby - pokud se změní počasí a přijdou nějaké vichřice - neodvál nejen stan ale i veškeré vybavení, které tam už postupně nosíme a máme," popisuje Marek.

Ledovec vydal tělo
Objevil se první zádrhel. Týká se věcí, o kterých se v souvislosti s K2 mluví nejčastěji. "Máme trošičku obavy, protože ledovec začal vydávat tělo - podle oblečení asi třicet let staré mrtvoly. Zítra jdeme stopovat, jestli z pod ní náhodou nevytékají nějaké nebezpečné látky, které by mohly proudit do vody, kterou bereme na pití," říká Radovan Marek.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.