Expedice čeká na lepší počasí a baví se o jídle

18. červen 2007

Už je to téměř měsíc, co se Leopold Sulovský a spol. vydali z Ostravy na dalekou cestu zdolat druhou nejvyšší horu světa - K2. Právě dnes čeká výpravu 28. den expedice. Jak už jsme vám říkali minule, výpravu zastihla první větší šňůra horšího počasí, tudíž program se smrskl na určitý stereotyp.

0:00
/
0:00

Většinou celá devítka odvážných sedí v základním táboře ve společenském stanu a vymýšlí, čím by se zabavila. Nejlepším receptem na nudu je prý jídlo, takže se vymýšlí různé kulinářské speciality v místních omezených podmínkách.

Včerejším vítězem se stal jednoznačně smažený sýr s hranolky a pákistánskou tatarkou. Přesto - expedice udělala jednu netradiční zkušenost s jídlem. "Dnes před obědem jsme zavedli diskusi o různých druzích typických jídel, protože kromě našeho styčného důstojníka tady byl také důstojník ruské výpravy. Ten náš obhajoval kořeněný ovčí mozeček. Říkali jsme si - proč ne, na cestě zpátky okusíme místní speciality. Načež - aniž jsme si všimli, náš důstojník dal pokyn kuchaři, který přinesl na talířku uvařenou ovčí hlavu. Měli jsme možnost okamžité ochutnávky, ale naše reakce byla naprosto opačná a odložili jsme to na zpáteční cestu," popisuje Leopold Sulovský.

Počasí zastavilo horolezce v jejich pokusu přidat něco málo metrů nad 6650 metrů, kde stojí druhý výškový tábor. Zatím tam mají vynesen jeden stan a asi 500 metrů fixních lan, které čekají na další eskortu směrem nahoru ke trojce.

Naše výprava teď musí počkat, až se počasí umoudří, přestane sněžit a vypadají všechny laviny, které jsou vidět zhruba co hodinu. A jak jsou na tom všichni zdravotně?

"Všichni členové expedice jsou na tom velice dobře. Jsou tady sice nějaké bolesti zubů nebo nervů - není to přesně určeno, ale myslím, že se to časem spraví. Je to normální průběh vzhledem k výšce, ve které se pohybujeme," dodává Sulovský.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.